Jorma Järvinen – arjen tekemisen sujuvoittaja

Julkaistu 27.5.2022
Lukuaika noin 2 min

Tieturin sydän ovat Tieturin koulutuksen asiantuntijat sekä kouluttajamme. Tänään esittelyvuorossa on Microsoft Office -alueen kouluttajamme Jorma Järvinen.

Jorman tie tietotekniikan kouluttajaksi alkoi tutustumisella Nokia Datan MikroMikko 1 -tietokoneeseen.

”Silloinen päällikköni toi yksi päivä toimiston sivupöydälle MikroMikko 1:n. Siinä oli CP/M-käyttöjärjestelmä kahdella lerppuasemalla ja Excelin edeltäjä, Microsoftin taulukkolaskentaohjelma Multiplan. Siitä alkoi tietotekninen innostukseni”, muistelee Jorma. ”Urani alkuvaiheessa toimin jonkin aikaa myös mikrotukihenkilönä. Työhöni liittyen kävin Nokia Datan koulutuskeskuksen Nokia Information Technology Education Centerin (NITEC) kurssilla. Kurssipalautteessa oli Lisätietoja-kohta, jossa kysyin koulutuksen innoittamana, olisiko heillä tarvetta kouluttajalle.”

Loppukäyttäjien sovelluksia kouluttamassa

Huhtikuussa 1988 Jorma aloitti työt Nokia Datassa NITECissä sovelluskouluttajana. Henkilökohtaiset tietokoneet olivat tuolloin uusinta uutta, ja laitetoimittajat, Nokia Data muiden mukana, järjestivät niihin käyttökoulutusta. Silloin MikroMikot olivat jo kakkosia ja kolmosia. Niissä käytettiin ja koulutettiin edelleen Multiplania ja sen ajan markkinajohtajaa Lotus 1-2-3:a. Uutena yrittäjänä Excel 2 oli saapunut Windows 2:n myötä myös PC-puolelle.

Loppukäyttäjän sovelluskoulutus oli uusi, kiinnostava koulutusala, ja erinäisten yrityskauppojen kautta sovelluskouluttajat ostettiin lopulta Tieturille. ”Olin tuolloin koko ajan samassa työssä, vain työnantaja vaihtui kulloisenkin omistajan mukaan”, Jorma naurahtaa.

Toista kertaa Tieturilla

Jorma on yksi Tieturin paluumuuttajista. Hän siirtyi toiseen koulutusyritykseen 2000-luvun alkupuolella ja palasi Tieturille viisi vuotta sitten.

”Kävin tuolloin sattumalta katsomassa Tieturin sivuja ja huomasin, että Tieturille haettiin sovelluskouluttajaa”, Jorma kertoo. ” Luottamus vanhaan työpaikkaan oli vahva, ja olin selatessani huomannut verkkosivuilla tuttuja naamojakin. Hakuaika oli ehtinyt jo loppua. Lähetin sähköpostilla kyselyn, voinko vielä lähettää hakemuksen.”

Jorman into uuden oppimiseen ja erityisesti uuden tiedon siirtämiseen muille on pysynyt vahvana koko uran ajan. Ensi vuonna tulee täyteen jo 35. vuosi kouluttajana.

Arjen työtä sujuvoittamassa

Työn sujuvoittaminen, työtapojen kehittymisen mahdollistaminen ja jatkuva uusiutuminen ovat kantavana voimana Jorman työssä viihtymiselle. Työkalut ovat matkan varrella muuttuneet, mutta koulutuksen perusteet ovat pysyneet samana. Erityisesti Microsoft-maailmassa vain muutos on pysyvää, ja se tekee jokaisesta päivästä mielenkiintoisen.

”Tavoitteeni kouluttajana on aina ollut koulutuksen vaikuttavuus”, Jorma toteaa. ”Haluan tarjota asiakkaillemme parempia ja tehokkaampia tapoja arjen työntekoon.”

Jormalla on vahva rooli myös Tieturin sisäisten työtapojen kehittäjänä ja työtä helpottavien vinkkien jakajana. Kollegat tietävät hyvin, kenen puoleen kääntyä esimerkiksi Excel-ongelman yllättäessä, niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Jorma myös kouluttaa tarvittaessa näillä kielillä.

Vapaa-ajallaan Jorma on innokas lukija ja hän nauttii myös elokuvien katselemisesta.

Katso myös muut tieturilaisten esittelyt.

Asiasanat:

Tieturilaiset