Tiedostojen saavutettavuus
Liitetiedostoja tarvitaan, jos sisältöä ei voi esittää suoraan verkkosivuilla. Opi esimerkkien, keskustelun ja pienten harjoitusten avulla, miten Word, PowerPoint ja Excel tukevat saavutettavien tiedostojen luomista ja miten PDF-tiedoston saavutettavuus varmistetaan.
Tällä kurssilla käydään läpi niin teoriassa kuin käytännön esimerkein, miten eri alustoilla tehdään otsikot, tekstivastineet ja muut saavutettavuutta edistävät merkinnät oikein, miten varmistetaan oikea lukemisjärjestys ja miten luodaan PDF-tiedosto, johon nämä merkinnät välittyvät. Koulutus painottuu Word- ja PowerPoint-tiedostoihin mukaan lukien PDF-tiedostojen luominen. Lisäksi käsitellään Excel- ja InDesign-tiedostoja sekä valmiiden PDF-tiedostojen käsittelyä Adobe Acrobat Prolla.
Location
Helsinki
Training formats
Remote
Classroom
Duration
1 päivä
Price
890 €
Kohderyhmä
Viestinnän asiantuntijat, sisällöntuottajat, opettajat ja kouluttajat
Esitiedot
Osallistujien toivotaan suorittaneen kurssin Saavutettavuuden perusteet tai osaavan vastaavat tiedot siitä, mitä saavutettavuus tarkoittaa, mitä apuvälineitä eri käyttäjät hyödyntävät digipalveluiden käytössä ja mitä laki velvoittaa saavutettavuudesta.
Tiedostojen saavutettavuus -koulutuksen sisältö
Onko liitetiedosto toimivin tapa välittää tietoa?
- Tiedon esittäminen tavallisena tekstinä tavallisella verkkosivulla on yleensä saavutettavin ratkaisu
Dokumenttien saavutettavuusvaatimukset käytännössä
- Käsiteltäviä ohjelmia: Microsoft Officen Word, PowerPoint ja Excel sekä InDesign
- Käsiteltäviä vaatimuksia:
- Otsikot ja korostukset
- Lukemisjärjestys
- Taulukot ja luettelot
- Tekstivastineet
- Kontrastit
- Linkit
- Lomakkeet
Saavutettavan PDF-tiedoston luominen ja tarkistus eri ohjelmilla
Vinkkejä vanhojen tiedostojen korjauksesta
Mukana myös keskustelua, esimerkkejä ja pieniä harjoituksia eri aiheista
Kouluttaja
Annika Valtari on kokenut UX- ja saavutettavuusasiantuntija, joka on vetänyt lähes 100 koulutusta lukuisille eri organisaatioille ja kohderyhmille. Eficodessa Annika vastaa UX- ja saavutettavuuskoulutusten kehittämisestä.
Annikan ja muiden Eficoden asiantuntijoiden blogikirjoituksia saavutettavuudesta ja käytettävyydestä voi lukea Eficoden sivulta https://www.eficode.com/fi/blog.
Aikataulu