Äänestä Vuoden Testaajaa

Julkaistu 2.3.2020
Lukuaika noin 5 min
Vuoden testaaja

Vuoden Testaaja on vuosittain Tieturin ja TestausOSYn jakama testauksen tunnustuspalkinto.

Vuoden Testaaja -kandidaatin tulee olla esimerkiksi:
• inspiroinut kollegoitaan tai muita organisaatioita yhä parempaan testaukseen
• tuonut testauksen ajatuksia ja trendejä maailmalta mukaan suomalaiseen testaukseen
• vaikuttanut myönteisesti testauskulttuurin kehittymiseen omassa organisaatiossaan
• vaikuttanut testaustoiminnan tuloksellisuuteen (testauksen kattavuus, löydettyjen vikojen määrä jne.) omassa yrityksessään tai yhteisössään
• tehnyt testaukseen liittyviä innovaatioita, rationalisoivia parannuksia tai kehittänyt uudenlaisia tapoja tehdä testausta • vaikuttanut testauksen ammattikunnan syntyyn maassamme
• vaikuttanut suomalaisen testauskulttuurin ja testaajien ammattikunnan kehittymiseen suotuisasti
• TAI muilla tavoin parantanut testauksen toteuttamismahdollisuuksia

Lue täältä lisää valintakriteereistä, äänestyksestä ja Vuoden Testaajan valinnasta: http://www.sytyke.org/testausosy/vuoden-testaaja/

Ehdokkaiden esittely

Rami Rahkola, Prove Expertise Oy, Testausasiantuntija

Ramilla on loistavat kommunikointitaidot sekä perusteellinen ja loistava työnjälki. Rami jää varmasti jokaisen asiakkaan mieleen ja on loistava lisä jokaiseen tiimiin. Bugit, jotka jäävät ramilta huomaamatta – niitä ei ole.

Marko Virtanen, Verohallinto, Testauspäällikkö

Markolla on ollut iso rooli Vuoden projektiksi 2020 valitun Verohallinnon Valmis-hankkeen testauksen järjestämisessä. Hankkeessa noin 70 elinkaarensa päässä ollutta järjestelmää korvattiin yhdellä valmisohjelmistolla. Hankkeessa testauksen volyymi oli valtava, testitapauksia luotiin noin 260 000 kappaletta ja testaajia oli 120-200 per toteutusprojekti (yhteensä viisi toteutusprojektia). Testausurakkaa ei oltaisi voitu tehdä kokonaan manuaalityönä, joten hankkeessa otettiin käyttöön myös automaatiotestaus. Marko on ollut suunnittelemassa, miten testausta näin suurilla volyymeilla kannattaisi suorittaa. Marko on ollut vahvassa roolissa viemässä näitä malleja käytäntöön ja ohjannut testausta menestyksekkäästi.

Marko on osallistunut myös hankkeeseen, jossa auto- ja valmisteverotuksen toiminnallisuudet implementoitiin osaksi yhteistä valmisohjelmistoa. Samalla Marko on nostanut valmisohjelmiston sovellushallinnassa testauksen tasoa ja testausmenettelyitä aivan uudelle tasolle. Testausprosessi on otettu osaksi muutospyyntöjen määrittelyvaihetta. Verohallinto on siirtymässä vuoden 2021 aikana tuotepohjaiseen organisaatioon. Marko on yhdessä tiiminsä kanssa luonut mallin, joka on skaalautuva tulevaan tuotepohjaiseen sovellushallintaan, jossa eri tuotteet tekevät kehitystä yhteiselle alustalle.

Antti Tuomola, LähiTapiola Palvelut Oy, Program Test Lead

LähiTapiola Palveluissa on meneillään todella suuri perusjärjestelmän uudistushanke ja Antti vetää koko hankkeen testausta. Samaan aikaan on prosesseja muutettu vesiputouksesta ketterämpiin menetelmiin ja samalla kaikki työkalut ja työtavat on uudistettu. Antilla on ollut tässä merkittävä rooli.

Kari Kakkonen, Knowit Solutions Oy, Dragons Out Oy, Testauksen kouluttaja, testauskonsultti, testauskirjailija, testausjärjestöjen aktiivi

Kari on edistänyt testausalan asioita jo yli 20 vuotta. Hän on vuonna 2020 julkaissut lapsille suunnatun ohjelmistotestauskirjan Dragons Out. Tämä on päänavaus kokonaan uuteen kohderyhmään, lapselle, joka ei ole vielä kuullut testauksesta. Kari vie suomalaisen testauksen menestystarinaa myös maailmalle. Dragons Out julkaistaan vuonna 2021 englanniksi kansainvälisille markkinoille.

Hän edistää vapaaehtoisena testausalaa jatkuvasti, kohta jo kaksikymmentä vuotta. Hän on toiminut ISTQB:n johtoryhmässä nyt kuusi vuotta ja FiSTB:n toiminnassa jo 18 vuotta, mm. puheenjohtajana kahdeksan vuotta.

Karin into ohjelmistotestaukseen sytyttää jatkuvasti uusien ihmisten intoa testausta kohtaan, mistä konkreettisena todisteena ovat hänen pitämiensä koulutusten jatkuvasti erittäin hyvät palautteet.

Tiina Köngäs, Sogeti, Testausasiantuntija / testauspäällikö / automaatiotestaaja

Tiina on konsultti, jolla on yli 20 vuoden kokemus testausalalta. Hänellä on kokemusta ja asiantuntemusta hyvin laajasti testauksen osa-alueista: toiminnallisuus-, kuormitus-, suorituskyky-, käytettävyys- ja hyväksymistestauksesta. Hän on myös suunnitellut ja toteuttanut testauksen automatisointia.

Esimerkki Tiinan asiantuntemuksesta ja innovatiivisuudesta on, kun aikanaan (ennen testiautomaation yleistymistä) Tiinaa pyydettiin tutkimaan pystyikö asiakkaan tietyn sovelluksen testausta automatisoimaan. Tiina tutki ja automatisoi, minkä jälkeen asiakkaan muidenkin sovellusten testausta ryhdyttiin automatisoimaan. Näin asiakas sai nopeammin testitulokset ja järjestelmän laatua saatiin parannettua ja lisäksi Tiinalta ja muilta testaajilta vapautui aikaa muihin testaustöihin.

Tiina oli asiakkaalla ensimmäisiä sertifioituja testaajia. Asiakas näki mihin kaikkeen ammattinsa osaava testaaja pystyi ja sai innostuksen laajentaa sovellustensa testausta ammattilaisten voimin. Tiina oli luomassa ammattimaista testauskulttuuria asiakasorganisaatiossa, mikä on kantanut hedelmää jo yli vuosikymmenen.

Hänellä oli iso rooli, kun koronan takia etäilyyn siirtyneet testaajat loivat uudet työskentelytavat. Tiina piti yllä tiimin yhtenäisyyttä uusin keinoin ja sai onnistuneesti uusia testaajiakin integroitumaan tiimiin ja oppimaan testattavasta kohteesta. Tiina on riippumaton ongelmanratkaisija, joka nauttii myös työskentelystä osana ryhmää. Hän kuuntelee muiden jäsenten ehdotuksia soveltaen niitä ongelman ratkomiseen. Tiina on rohkaiseva, optimistinen ja positiivinen luonteeltaan ja löytää jotain positiivista pahimmastakin tapauksesta. Hän on kannustava ja mukava työkaveri, jonka osaavaan apuun pystyy aina luottamaan.

Pasi Keski-Korsu, Prove Expertise Oy, Testausasiantuntija, tietoturvatestauksen tuoteomistaja

Pasilla on eeppinen tietotaito, jatkuva kehitys, ja hän on hauska seuramies!

Aija Lindman, TietoEVRY, Testaava testausasiantuntija ja testauspäällikkö

Aija edustaa sitkeitä ja pitkään alalla toimineita testaajia ja hänessä henkilöityy todellinen full stack -testausosaaminen. Hän on kerännyt osaamispalettiinsa mielettömästi sisältöä yli 20 vuotta kestäneen testausuransa aikana työskentelemällä TietoEVRY:llä ja TeliaSoneralla niin testaajana kuin testausvastaavana, tekemällä testiautomaatiota ja manuaalista testausta sekä kerryttämällä hurjasti liiketoimintakokemusta usealta eri sektorilta. Työnsä ohella hän on lisäksi suorittanut tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinnon Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Aijan tekemisessä näkyy työn ilo ja ylpeys omaa ammattiaan kohtaan ja juuri Aijan kaltaiset pitkän linjan konkarit ovat niitä tekijöitä, jotka rakentavat testauskulttuuria ja kasvattavat ammattiylpeyttä laajemminkin. Aija tekee töitä suurella sydämellä ja kannustaa myös koko tiimin mukaan päätöksentekoon. Hän on aina valmis tarttumaan haasteisiin eikä pelkää laittaa itseään likoon, ja tämä asenne inspiroi myös muita tekemään parhaansa ja ylittämään itsensä. Aijan motto onkin, että kaiken voi oppia tai ainakin kaikesta oppii.

Aijan kanssa on ilo tehdä töitä ja hän jos kuka ansaitsee tunnustusta vuoden testaajan tittelin muodossa!

Samuli Huotari, Prove Expertise Oy, Testausasiantuntija

Samuli on rautainen ammattilainen. Hän selvittää tilanteen kuin tilanteen ja huolehtii asiakkaista. Samuli on monipuolisin ja ahkerin. Hän on kone. Hän on sopeutuva, kivoin ja komein. Samuli on paras työtoveri.

Äänestä ehdokastasi.

Äänestys nimetyistä ehdokkaista on avoinna 1.-18.3.2021.

HUOM! Jokaisella äänestäjällä on käytössään vain yksi ääni.

Vuoden Testaaja 2020 julkistetaan 25.3.2021 ilmaisessa webinaarissa, jossa Slaven Babic, Vuoden Testaaja 2019, kertoo ohjelmistotestauksen yleisistä ongelmista ja keinoista voittaa ne.

Tietoa kirjoittajasta:

TestausOSY & Tieturi

Asiasanat:

TestausOSY Vuoden Testaaja

Aiheeseen liittyvät blogit:

Blogi 5.3.2024

Vuoden testaaja 2023 -ehdokkaat vastaavat: tekoälyn vaikutukset testaukseen

Lue lisää