Mihin Python-ohjelmointikieltä käytetään?

Julkaistu 5.12.2022
Lukuaika noin 3 min
Hieno Python logo

Python on todella suosittu ohjelmointikieli, jota voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Pythonia käytetään esimerkiksi:

 • Data-analytiikkaan ja koneoppimiseen
 • Web-kehitykseen
 • Automatisointiin ja skriptaukseen
 • Ohjelmistotestaukseen ja prototyyppeihin
 • Työpöytäsovellusten kehittämiseen

Python on melko korkean tason ohjelmointikieli ja sen syntaksi on melko yksinkertainen, joten se on helppo ja hyvä valinta aloittelijan ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi.

Data-analytiikka ja koneoppiminen

Python on vakiintunut ohjelmistokieli data-analytiikassa ja useat ammattilaiset käyttävät sitä datan visualisointiin, datan manipulointiin sekä monimutkaisen statistiikan, koneoppimisalgoritmien ja muiden datapohjaisten asioiden luontiin.

Pythonilla voi luoda monenlaisia graafeja datan visualisointiin. Esimerkiksi viivadiagrammeja, pylväsdiagrammeja, sektoridiagrammeja, histogrammeja ja 3d plotteja.

Pythonilla on useita kirjastoja (esim. Tensorflow ja Keras), jotka ovat helpottaneet data-analytiikan harjoittamista ohjelmoinnin avulla.

Web-kehitys

Web-kehityksessä Pythonia käytetään pääsääntöisesti palvelinpuolen ohjelmistoihin eli asioihin, jotka eivät näy käyttöliittymässä suoraan käyttäjille. Palvelinpuolen web-kehityksessä Pythonilla lähetetään esimerkiksi dataa lomakkeista palvelimelle ja sieltä tietokantaan, määritellään miten URL-polut toimivat ja käsitellään yleisestikin dataa käyttäjiltä piilossa. Pythonilla on eri viitekehyksiä web-kehitykseen, mutta yleisimmät niistä ovat Django sekä Flask.

Web-kehityksessä Pythonilla työskentelevät henkilöt ovat yleensä titteliltään backend-kehittäjiä, fulllstack-kehittäjiä, ohjelmistokehittäjiä, web-kehittäjiä, python-kehittäjiä tai joku näiden englanninkielinen versio.

Automatisointi ja skriptaus

Python on erinomainen kieli erilaisten toistuvien asioiden automatisointiin. Jos esimerkiksi johonkin kansioon tulisi joka päivä uusi Excel-taulukko, josta pitäisi poistaa tietyt rivit, niin Pythonilla tämmöisen prosessin automatisointi olisi hyvin helppoa.

Tällaisten simppeleiden asioiden automatisointi ei vaadi mitään ammattilaistason osaamista, vaan aloittelijakin voi oppia melko nopeasti toteuttamaan erilaisia automatisointeja. Pythonilla on myös olemassa viitekehys nimeltä Robot Framework, joka on tarkoitettu erilaisten asioiden automatisointiin.

Ohjelmistotestaukseen ja prototyyppeihin

Ohjelmistokehityksessä Python voi auttaa asioissa kuten koontiversioiden kontrolloinnissa, bugien metsästyksessä ja testauksessa. Pythonilla voi myös automatisoida testausta esimerkiksi luomalla testit, jotka ajetaan joka kerta, kun ohjelmistoon lisätään jokin uusi toiminnallisuus. Tähän tarkoitukseen ja testaamiseen yleisesti erinomainen viitekehys on Robot Framework.

Työpöytäsovellukset

Pythonilla on mahdollista myös luoda työpöytäsovelluksia. Python ei ole kauhean suosittu kieli työpöytäsovellusten luontiin, mutta esimerkiksi Qt Designerin avulla, se on mahdollista.

Jokapäiväisiin tehtäviin

Pythonia käyttääkseen ei tarvitse olla ohjelmistokehittäjä tai data-analyytikko. Myös muiden alojen tekijät voivat hyötyä Pythonin opiskelusta paljon. Jos työskentelet yleisesti todella dataan pohjautuvassa työssä, esimerkiksi markkinoinnin parissa tai pienen yrityksen omistajana tai ihan vain harrastusten takia, niin Pythonin käyttö voi vähentää ylimääräisten manuaalisten töiden määrää paljon. Python voi helpottaa esimerkiksi näissä arkipäiväisissä tehtävissä:

 • Osakkeiden hintojen tarkastelun automatisointiin ja niistä hälyttämiseen
 • Kansioiden- tai tiedostonimien muutokset
 • Isojen tekstitiedostojen muuttaminen Excel-formaattiin
 • Netissä olevien lomakkeiden automaattinen täyttö
 • Black Friday -hintojen seuranta ja niistä hälyttäminen esimerkiksi tekstiviestillä
 • Säätilaan pohjautuva ilmoitus sähköpostilla tai tekstiviesteillä

Miksi Python on niin suosittu ohjelmistokieli?

On monia syitä sille, miksi Python on nykyään niin suosittu ohjelmistokieli. Näitä syitä ovat muun muassa:

 • Pythonilla on simppeli syntaksi ja sitä on helppo lukea sekä ymmärtää. Tämän takia aloittelijoiden on helppo omaksua Python ohjelmistokieli.
 • Pythonia voi käyttää todella monipuolisesti eri asioiden toteuttamiseen.
 • Melko useiden yliopistojen introkurssit ohjelmointiin nykyään toteutetaan Pythonilla.
 • Python on avoimen lähdekoodin tuote, eli sen käyttö on ilmaista ja se ei tarvitse erillisiä lisenssejä edes kaupalliseen käyttöön.
 • Pythonilla on todella paljon erilaisia kirjastoja ja viitekehyksiä erilaisten asioiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja ylläpitoon ja niitä tulee koko ajan lisää.
 • Python yhteisö varsinkin netissä on todella suuri, jonka takia Pythonilla on paljon erilaisia kirjastoja. Pythonin suuri yhteisö helpottaa myös vaikeiden kysymysten parissa. Apua Pythonin opettelussa saa myös meidän suositulta Python-kurssiltamme.

Haluatko oppia käyttämään Pythonia? Katso meidän kurssimme:

Tietoa kirjoittajasta:

Jon Dillemuth

Asiasanat:

Ohjelmistotestaus Koneoppiminen Automatisointi Data-analytiikka Python Python-ohjelmointi Mihin python-ohjelmointikieltä käytetään