IT-alalle kaivataan lisää naisia

Published 16.3.2018
Reading time approx 2 min

Päädyin IT-alalle puhtaasti järkisyistä; lukiossa en kokenut kutsumusta millekään alalle, mutta IT-ala tuntui vahvasti tulevaisuuden alalta ja jopa hiukan eksoottiselta. Näin jälkikäteenkin ajatellen valintani oli aikamoinen hyppy tuntemattomaan, sillä en tuntenut ketään IT-alan ihmistä eikä minulla ollut mitään kokemusta aiheesta. Mutta olen ollut erittäin tyytyväinen alavalintaani. 

Alalle kaivataan lisää naisia, joten rohkeasti vaan opiskelemaan IT:tä! Naisille ominaisia taitoja, kuten loogista päättelykykyä ja organisointitaitoja, tarvitaan teknologian lähestyessä ihmistä. Alan ehdottomana etuna on myös se, että sukupuolten välistä palkkaeroa ei ole. 


Mukana nopeissa muutoksissa

Automaatio ja robotiikka kehittyvät jatkuvasti ja luovat lisää työpaikkoja IT-alalle. Myös perinteisestä virka-ajasta 24/7 maailmaan siirtyminen edistää digitalisaation kasvua. Kiihtyvän kehityksen myötä IT-alan uramahdollisuudet ovatkin lähes loputtomat. Voi luoda uraa asiantuntijana sovelluskehityksessä tai vaikkapa toimitusprojekteissa. Urapolku voi luonnollisesti johtaa myös päällikkö- ja johtajatason tehtäviin, joissa vaaditaan laajempaa ymmärrystä organisaation IT-ratkaisuista. Oman urani olen tehnyt pääasiassa asiantuntijatehtävissä ja koen sen erittäin sopivaksi minulle. Esimiestyöhön en ole kokenut koskaan vetoa. 

IT-alalla muutokset tapahtuvat nopeasti. Uusia tuulia täytyy haistella jatkuvasti osana omaa roolia ja uudet työkalut haastavat uuden oppimiseen, joten oma osaaminen kehittyy jatkuvasti. Ala sopiikin mielestäni parhaiten uteliaille henkilöille, jotka haluavat pysyä kehityksen aallonharjalla ja oppia koko ajan uutta. Kiinnostus tekniikkaan ja tietotyöhön on toki välttämättömyys, joskin omakin kiinnostukseni selvisi oikeastaan vasta urallani.  

Uralleni mahtuu monta hienoa hetkeä. Isojen projektien käyttöönotoissa mukana oleminen on aina sykähdyttävää. Myös nykyiseen tehtävääni siirtyminen on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen asia, sillä olen tähdännyt nimenomaan tuoteomistajan rooliin. Pidän työssäni eniten siitä, että saan pitää monia lankoja käsissäni ja olla yhteyksissä eri sidosryhmiin. Työni on myös melko vapaata ja minulla on sopivasti päätäntävaltaa. Sosiaali- ja terveysministeriöön siirtymisen näin myös positiivisena asiana. On hienoa olla osa valtionhallintoa ja saada työskennellä ministeriössä. 

Anu Mäkinen, Product Owner, STM

Kiitos!

Kiitos vielä kaikille blogisarjamme naisille! Oli todella inspiroivaa lukea ajatuksianne IT-alasta ja omista poluistanne alalla. 

Etenkin 90-luvulla alalle päädyttiin mutkien kautta, mutta IT-ala ei ole vieläkään kärkisijoilla naisten uravalinnoissa. Kuten jutuista selvisi, alalle kaivataan naisia ja uramahdollisuudet ovat lähes rajattomat niin IT-alan monipuolisuuden kuin jatkuvan kehityksenkin kautta. Jatkuva muutos luo loistavia mahdollisuuksia olla kehittämässä jotain aivan uutta. Muutoksen myötä myös uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen nousevat yhä tärkeämmäksi. 

Uskon vakaasti, että meistä naisista on vastaamaan alan haasteisiin! Toivon, että näemme alan mahdollisuudet uusin silmin ja hyppäämme mukaan. 

Tags

Ohjelmointi IT-ala Koodaus