Tehokas tietotyöläinen navigoi ketterästi pilvessä

Published 3.6.2016
Reading time approx 3 min

Tuntuuko sinusta, että sähköposti hälyttelee jatkuvasti, palavereja pidetään tämän tästä tai että asiakkaalle menevä dokumentti on hukassa? Jos tuntuu, niin et ole yksin. Tapamme kommunikoida ja jakaa tietoja nojaa usein sähköpostin varaan. Käytäntö on syntynyt ajalla jolloin paremmista toimintatavoista ei oltu kuultukaan. Työelämä on niin hektistä, ettei uusille työtavoille useinkaan löydy aikaa. Ja kaiken kiireen keskellä työntekeminen on muuttunut yksinpuurtamisesta yhdessä työskentelyyn. Samaan aikaan kun Dropboxit, Evernotet, Slackit ja Skypet ovat tuoneet meille moderneja kommunikaatiovälineitä siviilipuolelle, työpuolelle on noussut Office 365; Microsoftin pilvialusta kommunikaatio- ja viestintäpalveluille.

Office 365:n suurin hyöty saadaan siitä, miten se tulee muuttamaan toimintatapojamme. Monissa organisaatioissa ihmiset tekevät enenevässä määrin työtä tietokoneella erilaisten tietojärjestelmien parissa kommunikoiden digitaalisesti. Puhutaan tietotyöläisistä, joiden työ perustuu tiedon vastaanottamiseen, käsittelyyn ja uuden tuottamiseen. Erotuksena suorittavasta työstä, tietotyötä tehdään enemmän ajattelumme kautta.

Tehokkuus ja mielekkyys kulkevat käsi kädessä

Mistä tiedät mitä teet huomenna ensimmäisenä? Mihin merkkaat palavereista tai puhelimitse tulevat tehtävät? Moni pitää tietoa post-it lapuilla, paperisissa muistivihoissa tai parhaimmillaan jopa päissään. Missä ikinä se onkin, niin hyvä on kysyä aina aika ajoin, toimiiko tapa hyvin. Jos vastaus on kielteinen, ratkaisu saattaa löytyä OneNoten, Outlookin ja kännykän yhteistyöstä. Oman työn ja ajan johtaminen nousee tietotyöläisellä koko ajan tärkeämpään rooliin. Jos sinä et pidä siitä huolta, ei sitä todennäköisesti pidä kukaan muukaan. Office 365:sta löytyy tähän hyviä työkaluja. 
Työ näyttää muuttuvan myös siinä suhteessa, että aiemmin työtä tehtiin enemmän yksin, nyt yhdessä. Tiedon jakaminen on aina ollut haasteellista ja nykyään sen vaikutus korostuu. Onneksi Office 365 tuo helpotusta tähänkin. Yammer, Ryhmätyötilat jaettuineen muistikirjoineen ja modernit tiedostonjako ominaisuudet, ylipäätään avoin tiedonkulku lisää tehokkuuden lisäksi luottamusta.

Tietotyön murros muuttaa työnteon

Yhdessä työskentelyn tehokkuus pohjautuu siihen, että kaikki osaavat käyttää palveluita. Ei riitä, että osa käyttää sujuvasti ja muut kipuilevat. Moderneissa työtavoissa 20% on tekniikkaa ja 80% uusia käytäntöjä. Valmennuksen käyneitä ihmisiä haastatellessa on käynyt ilmi, että ihmiset arvostavat, kun uusille työtavoille annetaan aika, paikka, mahdollisuus käyttää omaa työkonetta, harjoitukset tehdään oikeassa ympäristössä ja ympärillä ovat innostuneen valmentajan lisäksi oma ryhmä, jonka kanssa työskennellään päivittäin.
Teollisessa toiminnassa työ on sidottu paikkaan. Ensimmäiset tietotyöntekijät olivat sidottuja yritysten sisäverkkoon. Modernissa tietotyön maailmassa kummatkin esteet ovat poistuneet. Pilvipalvelut vapauttavat ajan, paikan ja päätelaitteiden kahleista. Työntekemistä määrittää nykyään enemmänkin kulttuuri kuin tekniikka. Voisiko työtä tehdä sieltä mistä ihmisten mielestä sitä on paras tehdä? Kaikki me olemme erilaisia ja parhaiten tunnemme oman itsemme ja tapamme toimia. Yksi asia on mielestäni selviö. Jos työtä tehdään työpisteen ulkopuolelta, ihmisten pitää osata käyttää työvälineitä luontevasti. Toki osaaminen pitää olla hyvää työpisteeltäkin tehtäessä mutta etätyössä asia korostuu, koska sieltä häviää mahdollisuus koputtaa naapuria olalle ja kysyä. Ellei koputukseksi lasketa Skype for Busineksellä yhteydenottamista.

Ketterät uudistujat ovat tulevaisuuden menestyjiä

Työelämä on kovassa murroksessa. Digitalisaatio, automatisaatio ja robotiikka muuttavat ihmisiä kovaa vauhtia tietotyöläisiksi. Suorittava työ tulee korvautumaan mielekkäämmillä ja haastavammilla, luovuuteen ja yhteistyöhön perustuvilla töillä. Maailma muuttuu koko ajan kiihtyvään tahtiin. Tulevaisuudessa menestyminen edellyttää yhä ketterämpää uudistumiskykyä. Kyky oppia uusia asioita lennossa, jakaa tietoa, sietää epävarmuutta ja opettaa muita tulevat olemaan kovaa valuuttaa. Tulevaisuuden työelämän voittajia tulee olemaan ne organisaatiot, jotka pystyvät parhaiten vapauttamaan ihmisten sisäisen motivaation ja innostamaan koko henkilöstön kehittämään yritystä paremmaksi.
Tervetuloa viettämään inspiroiva päivä modernien työtapojen parissa. Valmennus on tarkoitettu kaikille tietotyöläisille. Olit sitten aloittelija tai kokeneempi, pääasia, että haluat oppia itsellesi ja/tai organisaatiollesi parempia toimintatapoja ja niiden avulla vapauttaa luovuutesi ja energiasi merkitykselliseen työhön. 
#Pilvestävauhtia #OneNoterokkaa #tuunaatyötäsi

About author:

Teemu Ahlström

Kirjoittaja on tietotyön kehittäjä, elämän ihmettelijä ja intohimoinen liikkuja

Tags

Microsoft Office 365 Pilvipalvelu