Luo oma GPT: uusia tapoja käyttää ChatGPT:tä räätälöidysti

Published 16.11.2023
Reading time approx 3 min

Miltä kuulostaisi mukautettu GPT, joka osaa auttaa sinua määrittelemilläsi taustatiedoilla ja ohjeilla?

Uudet ominaisuudet antavat ChatGPT Plus -käyttäjille mahdollisuuden luoda omia GPT:itä, joissa on tietyt ohjeet, tiedot, ominaisuudet ja mukautetut toiminnot. GPT:t voidaan räätälöidä erityisiin käyttötarkoituksiin. Voit esimerkiksi luoda oman henkilökohtaisen valmentajan, teknologia-asiantuntijan tai apukokin:

  • Prototyyppi-innovaattori: Voit suunnitella GPT:n, joka tuottaa tuotekuvia ja tekstejä seuraten uusimpia trendejä. Tämä voisi olla hyödyllinen työkalu markkinoinnissa, mainonnassa ja tuotesuunnittelussa, auttaen pysymään ajan hermolla ja innovoimaan uusia ideoita.
  • Valmentaja: Luo oma GPT, joka on räätälöity auttamaan sinua tietyissä työtehtävissä. Antamalla tarkkoja ohjeita, voit kehittää GPT:n toimimaan yhä paremmin tietyissä tehtävissä, kuten projektinhallinnassa, tiimin valmennuksessa tai henkilökohtaisessa tuottavuudessa.
  • Teknologia-avustaja: Tämä GPT voisi erikoistua teknisten ongelmien ratkaisuun eri sovellusten ja ohjelmistojen kanssa. Se voisi tarjota käyttöohjeita, vianmääritystä ja muita neuvoja laitteiston tai ohjelmiston käyttäjille.
  • Sous-chef: Tämä GPT voisi toimia virtuaalisena keittiöapulaisena, tarjoten reseptejä ja ruoanvalmistusvinkkejä. Se voisi auttaa valitsemaan reseptejä ainesosalistan perusteella, tarjota vinkkejä ruoanlaittoon ja esimerkiksi neuvoa erilaisten ruokailmiöiden ja -tekniikoiden osalta.

Yritykset voivat hyödyntää räätälöityjä GPT:itä syöttämällä niiden toimintaohjeet ja tietokannat chatbottiin. Näin työntekijät saavat nopeasti ohjeita tarvitsemiinsa tilanteisiin ilman, että heidän tarvitsee selata läpi satoja artikkeleita.

Kuinka rakentaa oma GPT?

Oman GPT:n luominen on yksinkertaista eikä vaadi koodaustaitoja. Voit rakentaa sen lähes mihin tahansa tarkoitukseen noudattamalla helppoja ohjeita. Tarjolla on myös satoja erikoistuneita GPT-malleja, jotka on räätälöity erityisiin käyttötarkoituksiin, kuten luovaan kirjoittamiseen, sparraukseen, kuntoiluun, suunnitteluun tai opetukseen.

Mukautetun GPT:n luominen onnistuu kahdella tavalla: Create tai Configure.

Create-toiminnon avulla voit luoda oman GPT:n keskustelemalla GPT Builderin kanssa. Aloitat vain keskustelun ja annat sille tarpeelliset ohjeet ja tiedot. Configure-osiossa voit määrittää, mitä tekoäly osaa tehdä. Voit määrittää sen tekemään verkkohakuja, luomaan kuvia tai analysoimaan dataa.

Create-toiminnon avulla voit luoda oman GPT:n keskustelemalla, jota kautta oma GPT:si oppii.

Oman GPT:n opettaminen

Kokeneemmille käyttäjille, Configure-toiminto antaa sinulle mahdollisuuden mukauttaa GPT:tä syöttämällä sille tarkkoja tietoja.

Configure-toiminto antaa sinulle mahdollisuuden opettaa GPT:tä syöttämällä tietoja esimerkiksi ohjeistuksilla.

Ohjeiden avulla voit määrittää toimintoja, joita haluat GPT:n sisältävän, ja käyttäytymistä, jota toivot GPT:n noudattavan tai välttävän. GPT-ohjeet voivat olla jopa 8 000 merkkiä pitkiä, yli kaksi kertaa pidempiä kuin tavalliset mukautetut ohjeet, ja ne perustuvat GPT Builderin kanssa käytyihin keskusteluihin.

Voit ladata tiedostoja Knowledge-osioon, jotka toimivat viitemateriaalina ja auttavat GPT:tä tuottamaan tarkempia vastauksia.

Knowledge-osio toimii viitemateriaalina ja auttaa GPT:tä tuottamaan tarkempia vastauksia.

Kun GPT toimii haluamallasi tavalla, voit tallentaa tai päivittää sen yksityiseksi, linkin kautta jaettavaksi tai julkiseksi käyttämällä käyttöliittymän oikeassa yläkulmassa olevaa avattavaa valikkoa.

Voit löytää omat luomuksesi Explore-painikkeen alta sivupalkista ja voit myös kiinnittää tuotoksesi sinne näkyviin.

Kuinka voisit käyttää mukautettuja GPT:itä omassa työssäsi? ChatGPT Plus-jäsenyyden saa $20 kuukausimaksulla ChatGPT:n sivustolta, ja samalla pääsyn omien GPT-mallien luomiseen. Jos sormet jo syyhyävät päästä luomaan omia GPT-malleja, kannattaa kurkata myös OpenAI:n DevDayn live-demo siitä, miten oma räätälöity GPT luodaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa

About author:

Joop Tenhunen
Product Area Manager

Tags

Tekoäly ChatGPT Generatiivinen tekoäly Generative AI