Microsoft 365 – mitä ihmettä?

Julkaistu 10.5.2019
Lukuaika noin 2 min

Olin paikalla Ignite-seminaarissa Orlandossa 2017 Microsoftin julkaistessa Microsoft 365 Enterprise -version. Jo tätä ennen, kesällä 2017, oli tullut ulos Microsoft 365 Business, joka oli suunnattu PK-sektorille (max 300 käyttäjää). Kuuntelin esitystä mielenkiinnolla ja sen päätteeksi olin harvinaisen ihmeissäni. Mitä uusi versio käytännössä tarkoittaa, koska periaatteessa kaikki esitellyt asiat olivat jo saatavilla. Nyt tuosta hetkestä on aikaa kulunut ja toivottavasti ymmärrys lisääntynyt, joten katsotaan, mitä se sitten tarkoittaa vuonna 2019.


Microsoftin Office 365 on ollut Microsoftille uusi menestystuote. Office 365 on saavuttanut merkittävän aseman sekä yrityksissä että myös kotikäyttäjien keskuudessa.

Mikä sitten on Microsoft 365 ja sen merkitys organisaatioille?

Microsoft 365 oli julkaisuhetkellä käytännössä Windows 10:n, Office 365 E5:n ja Enterprise Mobility + Securityn (EMS) ominaisuudet yhdistävä kokonaisuus.


Mitä on nykyaikainen tietotyön alustaratkaisu? Sen tulisi olla kokoelma työkaluja, joita voidaan käyttää turvallisesti erilaisilla alustoilla. Päätelaitteiden tulee voida kommunikoida sekä nykyisten järjestelmien että pilvipalveluiden kanssa. Mistä saadaan tarvittavat ylläpitopalvelut nykyaikaisen tietotyön alustaratkaisuun, jossa osa käyttäjistä toimii Internet-verkossa ja BYOD-laitteilla? Tähän kokonaisuuteen MS 365 tarjoaa ratkaisua.

Office 365 tarjoaa tuottavuustyökalut, joiden avulla voidaan tuottaa ja käsitellä dokumentaatioita sekä kommunikoida eri osapuolten kanssa. Näiden peruspalveluiden lisäksi hyödynnetään E5-lisenssin mukana tulleita ominaisuuksia, jotka liittyvät tietoturvan ylläpitoon ja raportointiin.

Windows 10 -työasemat ja päätelaitteet vaativat hallinta-työkalun, ja sen takia käytössä on EMS:n mukana tuleva Intune. Työasemat voivat olla rekisteröityneitä Azure AD sekä AD DS -palveluun, joten ratkaisu tukee myös hybridiympäristöjä.


Siirtyessämme entistä enemmän työasemiin, jotka toimivat organisaation verkon ulkopuolella, olemme alttiita uusille haasteille. Nämä uudet haasteet keskittyvät tietoturvaan ja riskienhallintaan pilvi- ja internetympäristöissä. Näihin MS 365 vastaa uusilla palvelupaketeilla, jotka julkaistiin alkuvuodesta 2019: 

  • Identity & Threat Protection – kokoaa yhteen Office 365:n, Windows 10:n ja EMS:n suojausominaisuudet.
  • Information Protection & Compliance – kokoaa yhteen Office 365 Advanced Compliance ja Azure Information Protection -ominaisuudet, joiden avulla tehdään riskiarviointeja ja tiedon suojaamista Microsoft Cloud -palveluissa.

Mitä siis on Microsoft 365? Se on Microsoftin palvelupaketti, joka on suunniteltu nykyaikaisten (pilvi, hybridi, byod) tietojärjestelmien alustaksi. Se mahdollistaa Office 365 ja Windows 10 -työasemien pilvipohjaisen turvallisen hallinnan, valvonnan ja käytön. Tarvitsemme täysin uusia palveluita ja ratkaisuja, joiden avulla pilviympäristöissä tuotetaan palveluita, ja Microsoft 365 on tämä palvelukokonaisuus Microsoft Cloud -ympäristöissä.


Syksyllä 2019 tämä muutos näkyy Microsoftin kurssien osalta siten, että perinteiset Office 365 -kurssit muuttavat muotoaan ja niistä tulee Microsoft 365 -kursseja. Tämän lisäksi näiden kurssien alta löytyvät myös mm. identiteettien ja laitteiden hallintakursseja, jotka aiemmin ovat olleet omissa kategorioissaan.

Katso Office 365-koulutuksemme!

Tietoa kirjoittajasta:

Kari Kuosa

MCT Kari Kuosa

ProTrainIT Oy

Asiasanat:

Microsoft Office 365