Microsoft Ignite 2021

Julkaistu 15.3.2021
Lukuaika noin 3 min
Ignite

Microsoft järjestää vuosittain kolme suurta konferenssia: kehittäjille (Build), kumppaneille (Inspire) ja asiakkaille (Ignite).

Vuosia sitten Ignite-konferenssia vastaava tapahtuma oli TechEd, josta uuden teknologiakauden avasi USA:n TechEd. Sen jälkeen konferenssien sarja kiersi ympäri maapalloa ennen seuraavan vuoden uutta USA:n TechEd:iä. Microsoft kuitenkin luopui tästä TechEd kiertueesta vuosia sitten ja keskitti kaiken yhteen Ignite-konferenssiin, jonka isäntänä ovat toimineet USA:n suurimmat konferenssikeskukset (mm. Orlando).

Sain olla mukana kahdessa viimeisimmässä perinteisessä Ignite-konferenssia Orlandossa ja nyt olen osallistun kahteen seuraavaan online-tapahtumana. Ignite 2021 järjestettiin online konfrenssina 2.-4.3.2021, joten tässä muutamia poimintoja tapahtuman tiimoilta.

Ignite-konfrenssin tarjonta on valtava, joten se mitä sieltä poimitaan, on täysin riippuvainen osallistujan henkilökohtaisesta kiinnostuksen kohteista. Itselleni näitä ovat Windows palvelimet, M365, Azure, Teams ja tietoturva.

Mielenkiinnolla seurasin Microsoft CEO Satya Nadella avauspuheenvuoroa (Microsoftin pilvistrategian isä) uusista innovaatioista ja ratkaisuista, joita pilvipalveluilla pystytään tuottamaan. Mieleeni tuli kaksi vuotta aikaisemmin paikan päällä kuuntelemani Nadellan avauspuheenvuoro, jossa esitettyjä teknologisia visioita on jo nyt käytössä.

Viimeinen vuosi on ollut poikkeuksellinen ja se näkyy monella tavalla organisaatioiden toiminnoissa. Positiivisista asioista voidaan sanoa, että osin pakottavista syistä tapahtunut digiloikka on luonut perustan täysin uudenlaisille toimintotavoille. Tämän vuoden Ignite-sisällössä oli mielestäni keskeistä se, että pilvipalvelut ovat uusi normaali. Pilviympäristön avulla pystytään tuottamaan palveluita, joista aikaisemmin voi vain haaveilla. Seuraavassa muutamia poimintoja pilvitarjonnasta.

Azure

  • Azure on isossa roolissa nykyisten ja tulevien palveluiden tuotannossa. Suurin osa uusista palveluista ovat joko Azuren palveluita tai toteutetaan Azuressa.
  • Azure AI (koneoppiminen) ratkaisut olivat isossa roolissa, niiden avulla voidaan tuottaa täysin uudentyylisiä ratkaisuja.
  • Azure Data ja siihen liittyvä analytiikka sai merkittävän määrän päivityksiä ja laajennuksia.
  • Azure datakeskuksia tulee uusia mm. Kiinaan, mikä tuskin oli yllätys. Toisaalta se, että Ruotsi ja Tanska näyttävät saavan omansa, oli yllättävää.
  • Mixed Reality eli yhdistetty todellisuus näkyi tarjonnassa ja missäpä muualla sitä tuotettaisiin kuin Azuressa.
  • Näiden lisäksi Azure sai hengästyttävän määrän uusia ominaisuuksia, joiden avulla palveluiden tuottaminen on huomattavasti helpompaa.

Teams

Teams on ollut merkittävässä roolissa viimeisen vuoden aikana ja Microsoft noudatti Ignite-perinteitä
(julkaistaan uusia tuotteita tai ominaisuuksia nykyisiin tuotteisiin) ja julkaisi joukon uusia ominaisuuksia Teams palveluun.

Tietoturva

Toinen merkittävä piirre tarjonnassa oli tietoturvan korostuminen, joka osaltaan liittyy siirtymisestä pilvipalveluiden käyttöön. Microsoft toi tarjolle ohjeistusta ja ratkaisuja, joiden avulla voidaan entistä paremmin huolehtia käyttäjien ja palveluiden tietoturvasta. Näiden osalta tuli laajennuksia työkaluihin.

  • Microsoft Defender for Office 365 laajennus Attack Simulation Training, joka on ollut käytössä vuodenvaihteesta E3 ja E5 asiakkailla.
  • Azure Security Center ja Azure Defender sai lisää laajennuksia mm. uusia raportteja.
  • Azure Sentinel (SIEM) integrointi Microsoft 365 Defenderin kanssa (incident jakaminen) on nyt public preview tilassa. Lisäksi palveluun julkaistiin 30 konnektoria muihin järjestelmiin (mm. Microsoft Dynamics, Salesforce Service Cloud, VMware ja Cisco Umbrella).

Suunnilleen ainoa on-premises palvelu, josta Ignitessa esiteltiin oli  Windows Server 2022, josta julkaistiin  Preview versio. Valitettavasti Ignite-konferenssin aikaan tuntemattomat tahot iskivät maailmalaajuisesti on-premises Exchange palvelimiin. Tuo ei varmasti ollut ajoituksellisesti sattumaa, vaan tarkkaan harkittu ajankohta ja herätti kysymyksiä on-premises järjestelmien turvallisuudesta ja tulevaisuudesta.  

Osallistuessani viimeisimpään perinteiseen Ignite-konferenssiin ihailin illalla luennoilta hotellille palatessani ruotsalaisia kollegoja. He olivat olleet koko päivän hotellin uima-altaalla nauttimassa auringosta ja virvokkeista samalla seuraten luentoja kannettavistaan. Päätin seuraavan Igniten yhteydessä kokeilla samaa ainakin yhtenä päivänä. Seuraavassa Ignite-konferenssissa sainkin sitten katsoa kaikki luennot etänä. Ei ollut uima-allasta ja vaikka olisi ollutkin, niin ulkona oli 15 astetta pakkasta.

Seuraavaa Ignite tapahtumaa odotellessa!

Tieturin koulutuksia:

Tietoa kirjoittajasta:

Kari Kuosa

Kari on aloittanut Windows teknologioiden ja tietoturvan parissa vuosikymmeniä siten. Hän on seurannut tietoturvan tarpeiden muuttumisen suljetuista verkoista, palveluiden julkaisujen kautta nykyiseen hybridi-ympäristöön.

Kari on osallistunut tietoturvaratkaisujen toteuttamiseen suunnittelijan, testaajan, toteuttajan ja auditoijan rooleissa. Viime aikoina useimmat tietoturvaan liittyvät projektit ovat keskittyneet Microsoft 365 ja Azure tekniikoihin, joista Karilla on myös sertifioinnit.

Kari on MCT, eli Microsoft Certified Trainer.

Asiasanat:

Teams Azure Tietoturva