Miksi opiskella IT-infrastruktuuria?

Julkaistu 2.4.2019
Lukuaika noin 2 min

IT-infrastruktuuri – Miksi?

Olen opiskellut IT-infrastruktuuria Pasilan Haaga-Heliassa nyt 3,5 vuotta.

Lähdin tälle alalle, sillä nykyajan työt tapahtuvat periaatteessa virtuaalisesti. Kaikki mekaniikka myöskin kiinnosti. IT-tradenomina suuntautumisvaihtoehtoja on neljä: infra, ohjelmistotuotanto, palvelumuotoilu sekä IT-business. Infraan suuntauduin, sillä se on syönyt itselleen tietoturvan, palvelintenhallinnan, tietoliikenteen ym. muita aloja, joita nykyään on kaikkialla. IT-tradenomin ei varsinaisesti tarvitse olla matemaatikko, tulee vain ymmärtää miten koneet keskustelevat keskenään ja tämä opitaan koulussa.

IT-infrastruktuuri – Opiskelu


Opiskelu keskittyy infrapuolella paljon kokonaisuuksien hahmottamiseen ryhmäprojektityön kautta. Erikseen on projektin hallintaa ja suunnittelua käsitteleviä kursseja, eli harjoitellaan projektin elinkaari teoriassa. Seuraavaksi toteutamme käytännössä itse päättämiemme aiheiden osalta tämän elinkaaren. Satunnaisesti infrapuolen projekteja tarjoavat myös Haaga-Helian yhteistyökumppanit.
Omia projektejani ovat olleet muun muassa sähköpostipalvelimen luonti, verkon yli toimiva valvontakamera sekä WiFi-suojamekanismien murtamiseen keskittynyt penetraatiotestauskirja. Kirja luotiin ryhmäprojektina toteuttamalla testit laboratorioympäristössä sekä kirjaamalla vaiheet step-by-step, ja siitä löytyy myös blogi. Luokallani oli 24 oppilaista, joista viisi oli naisia, eli ala on erittäin miesvoittoinen.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ennemmin IT-tradenomin tutkintoa, kuin tavallista.

Pasilan toimipisteessä on loistavat puitteet opiskella. Tietokonelabrat ovat käytössä kaikilla ja näissä voi projektejaan suorittaa laboratorioympäristössä yhteistyössä opinahjon henkilökunnan kanssa, mutta palvelinhuoneeseen pääsevät vain infraopiskelijat. Käytössä on myös 3D-tulostin.

Vinkkinä voisi myös heittää: Valitkaa englanninkielinen opetus, jos suinkin mahdollista. Kaikki ohjeet internetissä, sekä usein työkielikin on englanti. Infrassa on paljon termejä opeteltavana ja kokonaisuusalue on erittäin laaja. Jos opettelet jargonin suomeksi, joudut sen opettelemaan silti myös englanniksi. Lisäksi englanninkielisellä tutkinnolla on helppo työllistyä, vaikka ulkomaille tai englanninkielisiin yrityksiin. Näen opiskelun auttaneeni itseäni suurestikin. Muita vinkkejä on tietysti ottaa haltuun mahdollisimman monia eri alustoja kuten OS Windows, Linux Distrot, Mac yms. Vaikka erikoistut infraan, ei koodaamisen perusymmärtämisestä ole haittaa, vaan pelkästään hyötyä. 

Jatko-opiskellaksesi sinun tulee olla työelämässä kolme vuotta. Itse aion suorittaa vielä maisterin tutkinnon, mutta suuntautumista en ole vielä päättänyt.  Projektityö kuvaa hienosti sitä, mitä esimerkiksi järjestelmän ylläpitäjän on hyvä osata. Tieturilla nykyisessä harjoittelupaikassani olen ehtinyt laittaa uutta turvakameraa, ihmetellä tiedonsiirtoprotokollien yhdistymistä, sekä seurata palvelinten päivityksiä. Työ on todella monipuolista. Lisäksi on tietysti mikrotukitehtävät, missä autan omalla osaamisellani tiettyjen jokapäiväisten tietotekniikkaan liittyvien ongelmien kanssa. 

Työ ei varsinaisesti ole millään tapaa fyysistä, vaan nimenomaan ymmärtämistä kuinka laitteet toimivat ympäristössä. Joskus saatan tarvita tikkaita korkealla olevan Ethernet-kytkimen saavuttamiseksi, mutta työ ei vaadi tekijältään sen suurempia fyysisiä ponnisteluita. Pasilan IT puolen henkilökunta ja opettajat ovat asiantuntevaa sakkia, kukin omalta erikoistumisalueeltaan.

Mitä antaisin vinkiksi ihmisille, jotka eivät opiskele IT-alaa tai ole IT-alalla töissä? Sulkekaa kotireitittimen WPS. Muuten WiFiin on naurettavan helppo murtautua.

Asiasanat:

Windows Koulutus Linux