Oppiminen on luova laji

Julkaistu 8.3.2022
Lukuaika noin 3 min

Tietokone on työkalupakki, jonka tarkoitus on tarjota välineitä työn parantamiseen: luoda tehokkaampia, helpompia ja nopeampia prosesseja.

Kompastuskiven tunnistaminen

Valitettavan usein työkalu muuttuu taakaksi ja rasitteeksi, polkupyöräksi, jota pitää raahata perässä joka paikkaan, koska kukaan ei ole antanut aikaa ja tilaisuutta opetella ajamaan sillä.

Tämänkaltaiset ongelmat riivaavat työympäristöä valitettavan paljon.

Ennen konsultin uraani työskentelin hetken pienen lehden toimituksessa, missä kuvankäsittelijä perehdytti minua työhön. Hän esitteli minulle lehden historia-artikkelisarjan, jonka yhden osan kolmen mustavalkokuvan työstämiseen keskenään samansävyisiksi seepiakuviksi hän kertoi käyttäneensä viisi tuntia työaikaa.

Seuraavan historiajutun kuvat tein alle puolessa tunnissa. Vaikka en ollut ennen sellaisia tehnyt, auttoi työkalun tuntemus minua nopeasti löytämään ratkaisun.

Useat työnantajat ovat havahtuneet ongelmaan ja kouluttavat väkeään ahkerasti. Yhdestä kolmeen päivään jopa yleisellä, avoimella luokkakurssilla antavat minulle usein riittävästi aikaa ja keinoja tarjota välineet perusprosessin kartoittamiseen ja oppimiseen.

Työnkulun hahmottaminen

“Miksi minun pitää opetella tekemään jotain hauskaa, kun duuni, missä tätä käytän, on tylsää?”

Kahdenkymmenen vuoden konsultoinnin aikana olen silloin tällöin törmännyt eri versioihin tästä kysymyksestä. Kuka piirtää työkseen omaa versiota Monopolin pelilaudasta Illustratorilla tai sijoittaa kollegan Photoshopilla fantasiamaailmaan vesiputouksen äärelle?

Pelkistetty vastaus on, että luokkakoulutustilanteessa haluan tarjota yleisen ja hauskan harjoituksen, jolla saan esiteltyä nipun ominaisuuksia joukolle ihmisiä, jotka kukin tarvitsevat työssään työkalua jotenkin eri tavoin.

Oikeampi ja monisyisempi vastaus on, että laajemman kontekstin voi ymmärtää vasta, kun kokonaisuudesta on riittävän hyvä yleiskuva. Jos työkaluista opetellaan käyttämään vain ruuvimeisseliä, niin mitä tehdään, kun vastaan tulee naula? Prosessi itsessään voi olla helppo, tylsä ja yksinkertainen, mutta sen kokonaisuuden jäsentäminen ja järkevöittäminen vaatii usein enemmän. Ruuvin tehtävän ymmärtää paremmin, jos tietää mihin se kuuluu: peltikattoon vai moottorisahaan.

Mahdollisuuksien avartuminen

Kerran kurssilla oli kaksi osallistujaa, joiden työ oli nettiportaalin ylläpito. He tarvitsivat työssään kuutta erikokoista ja -muotoista kuvaa, joiden tekemiseen he tarvitsivat aina vähintään kaksi työvaihetta. Yksi toiminto sääti koon ja toinen muodon. Kun olin jo avannut heille ohjelman perusteita, oli minun helppo näyttää, kuinka kutakin kuutta kokoa varten saattoi määrittää oman työkalun, jolla pystyi tekemään suoraan oikean kokoisen tiedoston.

Jos minulla olisi ollut vielä enemmän aikaa, olisin voinut jatkaa siitä ja näyttää, kuinka uuden työkalun avulla voi tehdä toiminnon automaattisesti kymmenille, jopa sadoille kuville samaan aikaan!

Aikaa luovuudelle, oppimiselle

Edellä kuljetun polun päätteeksi työntekijälle tulisi suoda tilaisuus kerrata, miettiä, harjoitella ja miettiä, olisiko hänen uusista opeistaan työyhteisölle jotain muutakin hyötyä? Luovaa harjoittelua.

Aivan kuten lapsen kanssa varovasti ensimmäisiä kertoja ilman apupyöriä. Kädet valmiina auttamaan, jos tasapaino pettää ja vauhti uhkaa kadota.

Olen opetellut graafisia sovelluksia yli kaksikymmentä vuotta. Mitä pitemmälle itse pääsen, sitä auliimpi olen myöntämään, kuinka vähän tiedän ja kuinka paljon lisää pitäisi minun harjoitella. Jotta osaisin enemmän, ymmärtäisin asiakkaan tarpeita paremmin. Ja ennen kaikkea osaisin olla se tukeva ja kannustava tuki kokeilevan pyöräilijän rinnalla. Sellainen, joka osaa ottaa kopin ja auttaa, jos ilon kiljahduksin vauhtia ottava oppimisen prosessi välillä meinaakin horjahdella.

Koulutuksia aiheeseen

Tietoa kirjoittajasta:

Seppo Alanko

Seppo on harmaantunut Art Director, valokuvaaja, kuvittaja ja maata pitkin matkaaja, joka edelleen herää aamuisin etsimään uutta: täydellistä viivaa, valokuvaa tai riimiä. Tieturilla Seppo tarjoaa asiakkaille ratkaisuja kuvankäsittelyn, sivuntaiton, piirrosgrafiikan ja videoeditoinnin työkalujen ja työnkulkujen hallintaan.

Asiasanat:

Adobe