Päivitä Windows-työasemahallintaosaamisesi ajan tasalle

Julkaistu 19.9.2023
Lukuaika noin 2 min

Windows 10:n julkistuksesta on jo 8 vuotta. Tämän jälkeen on tullut paljon uusia Windows 10-versioita ja vieläpä muutama Windows 11-versio. Jokainen versio on tuonut joukon pieniä uudistuksia, mutta vuosien varrella on hyvä huomata, että Windows 10 1507 on huomattavasti erilainen kuin Windows 11 22H2, vaikkakin käyttöjärjestelmän pohja on pysynyt samana.

Lisäksi myös hallintatavat ovat muuttuneet paljon. Perinteinen työasemahallinta Active Directoryn ja Configuration Managerin avulla on vähitellen muuttunut hyödyntämään pilvipalveluja. Azure Active Directory (nykyään Entra ID) ja Intunen käyttö työasemahallinnassa on kasvattanut paljon suosiotaan. Tietoturvan osalta pilvi tarjoaa paljon etuja. Etenkin Microsoft Defender for Endpoint tarjoaa monipuoliset suojaominaisuudet.

Oman kokemuksen perusteella olen havainnut, että helposti lukuisat pienet muutokset aiheuttavat vuosien aikana “osaamisvelkaa”: mikään yksittäinen versiopäivitys ei sinänsä vaatisi paljon opiskelua, mutta koulutuksen välttäminen vuosien ajan alkaa jo näkyä. Liian helposti jatketaan ajattelulla: “näin on ollut ja näin on aina oleva”, jolloin uusien teknologioiden mahdollisuudet jäävät hyödyttämättä.

Vaikka netti on tietoa pullollaan, kurssit tarjoavat tehokkaan tavan päivittää oma tietosi nopeasti ajan tasalla kokeneen kouluttajan avulla. Tällä tavalla tieto on paremmin pureskeltua ja kurssin aikana pystyy helposti keskustelemaan myös asian vierestä.

Microsoftin MD-102: Microsoft 365 Endpoint Administrator -kurssi tarjoaa hyvän läpileikkauksen tämän päivän työasemahallintaan. Kurssilla käsitellään pilvipohjaisia hallintatapoja kuten:

  • Entra ID:n rooli työasemahallinnassa
  • Intunen eri toiminnot
  • Microsoft Defender for Endpoint
  • Autopilot
  • Windows 365/Azure virtual desktop

Kurssilla käydään läpi myös perinteisiä on-prem-hallintatyökaluja:

  • Configuration Manager
  • Microsoft Depeloyment Toolkit

Tällä tavalla saa paremman kuvan, mikä hallintamalli sopii nimenomaan sinun organisaatiollesi.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Tietoa kirjoittajasta:
Panu Saukko

Panu Saukko

Panu on pitkään työskennellyt Microsoftin teknologioiden kanssa ammattilaiskouluttajana ja konsulttina. Pääosaamisalueena hänellä on päätelaitteiden hallinta Microsoftin teknologioilla sekä pilvi- että on-prem-teknologioilla.

Panu on ollut vuosikymmeniä Microsoft Certified Trainer (MCT) ja vuodesta 2015 lähtien Microsoft Most Valuable Professional (MVP).

Vapaa-aikana Panu nauttii liikunnasta ja ulkoilusta sekä NBA:n seuraamisesta.

Asiasanat:

Windows 11 Työasemahallinta Windows-työasemat Windows