Linux

Suosittu ja monipuolinen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä.
Katso koulutukset

Linux on helposti lähestyttävä ja mukautettava avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu vaihtoehdoksi kaupallisille käyttöjärjestelmille. Linux on erittäin monipuolinen, ja siitä on saatavilla monia muunnelmia, ja sitä voidaan käyttää kaikkeen, pelaamisesta teollisuuden järjestelmien hallintaan.  

Mitä etuja Linuxin käytöstä on?

1. Linux on turvallinen ja yksityinen

”Tietoturva hämäryyden kautta” on Windowsista ja OS X:stä käytetty iskulause. Ajatuksena on, että nämä järjestelmät ovat turvallisia, koska lähdekoodia ei paljasteta. ”Linuksen laki” sanoo, että jos silmäpareja on tarpeeksi, kaikki viat ovat pinnallisia. Tämä tarkoittaa, että mitä suurempi on kehittäjien ja testaajien joukko, sitä nopeammin käyttäjät löytävät ja korjaavat virheet. 

Linux-järjestelmissä käytetään harvoin virustorjuntaohjelmia. Käyttöoikeusmalli on turvallisempi, ja oletuskäyttäjälle annetaan minimaaliset oikeudet. Koska Linux-jakeluita on paljon, ei ole helppoa kehittää virusta, joka toimisi kaikissa Linux-versioissa. 

Jos Linux-jakeluohjelma lisää tiedonkeruumoduulin, kuten Ubuntu teki, käyttäjät huutavat sitä ääneen ja selvästi. Linux-yhteisön avoin luonne takaa, että joku näkee kehityksen ja merkitsee sen Linux-foorumeilla. Ubuntun asennuksessa oli opt-out-vaihtoehto. Se kohdistui vain järjestelmän mittareihin, joiden tarkoituksena on parantaa tuotetta. Mutta Ubuntun collectl-moduulin käyttöönotto aiheutti shokkiaaltoja. 

2. Linux on ilmainen

Linux on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä ja useimmat Linux-versiot ovat saatavilla ilmaiseksi. Se, että jokin on sekä erittäin hyvä että ilmainen, on todella iso etu.

3. Linux on luotettava ja huippusuorituskykyinen

Ajan myötä Windows-asennukset muuttuvat hitaiksi. Käyttäjän on alustettava tietokoneen tarpeet ja asennettava käyttöjärjestelmä uudelleen. Uusien ohjelmistojen asentaminen vaatii usein uudelleenkäynnistystä. Kumpikaan näistä tapauksista ei päde Linux-asennuksiin, jotka tarjoavat luotettavamman ja tasaisemman laskentaympäristön. 

Linux on myös monien suurten yritysten valitsema käyttöjärjestelmä. Amazon, Netflix, eBay, PayPal ja Facebook ovat joitakin erinomaisia esimerkkejä internetistä. Pörssit ovat siirtyneet Linux-palvelimiin sen tarjoaman turvallisuuden ja nopeuden vuoksi. Jopa SpaceX käyttää Linuxia Starlink-satelliiteissa. 

Supertietokoneissa Linux hallitsee. TOP500-tietokannan mukaan Linux-käyttöjärjestelmä pyörittää kaikkia maailman 500:aa nopeinta supertietokonetta. TOP500 on seurannut maailman 500 suurinta huipputehokasta tietokonetta vuodesta 1986 lähtien.

4. Linux on hyvä myös vanhalle laitteistolle

Käyttöjärjestelmien kehittyessä myös tietokoneen vähimmäisvaatimukset kehittyvät. Laitteistot vanhenevat nopeammin, kun uusia käyttöjärjestelmiä julkaistaan yhä useammin. 

Kevyet Linux-distrot sopivat erinomaisesti näiden tietokoneiden elvyttämiseen. MX Linux, Puppy Linux tai Pop!_OS ovat tällaisia jakeluja. Näissä distroissa on minimaalinen työpöydän sotkuisuus ja vähäinen resurssien käyttö. Puppy Linux on hyvä esimerkki. Puppy toimii sujuvasti ja nopeasti jo 333 MHz:n prosessorilla ja 256 Mt:n RAM-muistilla.

5. Linux on helpompi asentaa ja käyttää kuin koskaan

Se, että ohjelma on ilmainen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi hankala asentaa. Voit asentaa nykyaikaisen Linux-jakelun alle 30 minuutissa. 

Hyvä tapa tutustua Linuxiin on ladata levitys USB-asemalle ja käynnistää tietokone. Voit käyttää kaikkia sovelluksia ja työkaluja sekä käyttää internetiä ilman, että sinun tarvitsee asentaa se kiintolevylle.

Katso Tieturin Linux-koulutukset 

Tieturin Linux-kurssit voivat auttaa sinua kasvattamaan taitojasi hyödyntämällä tätä tehokasta ja laajalti suosittua avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmää.