Windows

Windows on laajimmin käytetty tietokoneen käyttöjärjestelmä.
Katso koulutukset

Windows-käyttöjärjestelmä on graafiseen käyttöliittymään (GUI) perustuva käyttöjärjestelmätyyppi. Windows-käyttöjärjestelmän on kehittänyt yhdysvaltalainen Microsoft Corporation, jonka perustivat Bill Gates ja Paul Allen. Windows-käyttöjärjestelmä on yksi maailman suosituimmista tietokoneiden käyttöjärjestelmistä.  

Windows-käyttöjärjestelmän edut

Tärkein syy Windowsin maailmanlaajuiseen suosioon on sen erittäin käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Windows-käyttöjärjestelmä tarjoaa mm. yhteensopivuutta laitteistojen kanssa, moniajo-ominaisuuksiavirtuaalimuistin hallintaa sekä monia muitakin etuja. 

Ystävällinen käyttöliittymä ja helppokäyttöisyys

Windows-käyttöjärjestelmän tietokoneen näytölle luoma käyttöliittymä on varsin käyttäjäystävällinen verrattuna muihin käyttöjärjestelmiin, kuten Linuxiin ja MACiin. Lisäksi kaikilla Windows-käyttöjärjestelmän versioilla, kuten Windows 7, Windows 8, Windows 10 ja Windows 11, on useita yhteisiä piirteitä, joiden ansiosta käyttäjien on helppo siirtyä versiosta toiseen. 

Windows-käyttöjärjestelmät ovat graafiseen käyttöliittymään (GUI) perustuvia käyttöjärjestelmiä, joten kuka tahansa, jolla on perustiedot tietokonejärjestelmästä, voi käyttää tietokonetta ilman vaikeuksia. 

Yhteensopiva kaikkien laitteistojen kanssa

Windows-käyttöjärjestelmää käyttää yli 95 prosenttia kaikista käyttöjärjestelmien käyttäjistä maailmanlaajuisesti eli se on laajimmin käytetty tietokoneen käyttöjärjestelmä. Näin ollen kaikki tietokonelaitteistojen valmistajat tuottavat ajureita Windows-käyttöjärjestelmää varten. 

Tuki Plug and Play -toiminnolle

Windows-käyttöjärjestelmässä useimmat laitteistoajurit on asennettu valmiiksi, joten se tarjoaa Plug and Play -ominaisuuden. Näin ollen Windows-käyttöjärjestelmällä varustettu tietokonejärjestelmä voi havaita liitäntälaitteiston automaattisesti, eikä laitteen ohjainta tarvitse asentaa manuaalisesti. 

Tarjoaa ohjelmistokehitystukea

Ohjelmistokehittäjille Wndows-käyttöjärjestelmäympäristö on kätevin. Tämä johtuu siitä, että Linux-käyttäjät eivät voi luoda sovelluksia, joita voitaisiin käyttää Windows-käyttöjärjestelmässä. Näin ollen on parempi valinta käyttää windows-käyttöjärjestelmää sovellusten kehittämiseen. Tästä syystä ohjelmoijat ja ohjelmistosuunnittelijat käyttävät windows-käyttöjärjestelmää pelien, apuohjelmien ja muiden sovellusten kehittämiseen. 

Windows Serverin edut

Kaiken kokoiset yritykset ovat käyttäneet Windows Serveriä kriittisten työtehtäviensä alustana jo yli 30 vuoden ajan. Windows Serverin tehokkaiden ominaisuuksien ansiosta yritykset voivat nauttia monista eduista ja joustavuudesta, kuten seuraavista. 

Lisää joustavuutta Windows Serverin suorittamiseen

Microsoftin Flexible Virtualization Benefit -päivityksen ansiosta yritykset voivat realisoida ROI:n, kun ne siirtävät SQL Server- ja Windows Server 2022 -työkuormia toimitiloissa olevasta infrastruktuurista muiden pilvipalveluntarjoajien infrastruktuuriin. Software Assurance -tarjous mahdollistaa käytön myös lisensoitaessa yksittäisiä virtuaalikoneita (VM) toimitiloissa. 

Monitasoinen turvallisuus

Windows Server sisältää tehokkaan Windows Defender -virustorjuntannan ja palomuurin, joka tarjoaa kerroksittaisen suojan haitallisia toimintoja ja verkkohyökkäyksiä vastaan. 

Siinä on myös automaattinen korjaustoiminto, joka pitää järjestelmän ajan tasalla Microsoftin uusimpien tietoturvapäivitysten kanssa. Windows Serverissä on myös palvelinydinvaihtoehto niille, jotka ottavat käyttöön Datacenter- tai Standard-version. Server Core -versiossa on pienempi koodipohja, mikä vähentää hyökkäyspintaa. 

Windows Serverissä on useita suoritinkantoja

Windows Serverissä on useita suoritinkantoja, minkä ansiosta verkkosivustojen omistajat voivat isännöidä useita sivustoja samanaikaisesti. Voit esimerkiksi isännöidä Apachen avulla yhtä verkkosivustoa ja käyttää sitä PHP- tai DNS-palvelimen kautta. Tämän joustavuuden ansiosta yritykset voivat käyttää useita itsenäisiä verkkosivustoja samalla palvelimella, mikä säästää kustannuksia ja parantaa suorituskykyä.  

Ei vaadi liikaa ylläpitoa

Windows-palvelimet eivät vaadi paljoa ylläpitoa. Tämän ansiosta IT-ylläpitäjät voivat keskittyä muiden tehtävien hallintaan palvelinongelmien korjaamisen sijaan, joten se on täydellinen ratkaisu kaikille yrityksille, jotka haluavat vähentää yritysympäristönsä ylläpitotarvetta. 

Skaalautuva

Windows Serverillä on valtava etu skaalautuvuuden suhteen. Tämän ominaisuuden ansiosta yritykset voivat helposti säätää järjestelmäresurssien käyttöä ja räätälöidä ne tarpeidensa mukaan. Riippumatta siitä, onko yrityksillä äkillisiä piikkejä asiakasliikenteessä tai tarvitsevatko ne kykyä lisätä tai vähentää muistia ja muita resursseja, Windows Server voi mukautua sen mukaan helposti. Se menee jopa pelkkiä resurssien säätöjä pidemmälle ja mahdollistaa minkä tahansa sovellusarkkitehtuurin skaalaamisen, joka sopii organisaation kokoon ja monimutkaisuuteen.  

Pääsynvalvonta

 Windows Serverin pääsynvalvonta helpottaa käyttäjätason käyttörajoitusten ja -oikeuksien asettamista järjestelmäympäristössä. Sen avulla järjestelmänvalvojat voivat määrittää käyttöoikeuksia esimerkiksi käyttäjän toimintojen, käyttäjäryhmien ja työvaatimusten perusteella. 

Se vähentää myös ohjelmistoversioiden ja -ominaisuuksien välisiä epäsuhtaisuuksia edellyttämällä, että kaikkien sovellusten on noudatettava tiettyjä Windows-palvelinkäyttöjärjestelmien käyttöön ottamia pääsynvalvontastandardeja. Tämä tarjoaa lisäturvaa mihin tahansa liiketoimintaympäristöön ja auttaa suojaamaan arkaluonteisia tietoja luvattomilta henkilöiltä tai hakkereilta, jotka yrittävät päästä käsiksi niihin.  

Tietoturvapäivitys

Tietoturvapäivitysten avulla käyttäjät pidetään automaattisesti ajan tasalla järjestelmän uusimmista uhkista ja haavoittuvuuksista. Nämä päivitykset varmistavat, että kaikki tunnetut uhat on korjattu, ja ne voivat auttaa estämään haittaohjelmien pääsyn järjestelmään. Tietoturvapäivitykset auttavat myös parantamaan suorituskykyä ja määrittämään järjestelmän vaihtoehtoja tehokkaammin. 

Koulutukset Windows-palvelimen ylläpitoon ja hallintaan

Tieturi tarjoaa laajan valikoiman tämän palvelimen kursseja. Katso koulutukset ja tule oppimaan ammattilaisten avulla! 

Ajankohtaista luettavaa

Katso webinaarit