Blender: ilmainen tehopakkaus 3D-työskentelyyn

Julkaistu 19.1.2021
Lukuaika noin 2 min
Blender 3D-ohjelmisto

Blender on ilmainen 3D-ohjelmisto, joka on toteutettu open source -pohjalta. Blender-ohjelmiston kehittämiseen osallistuu myös työkseen 3D-grafiikkaa tekeviä ammattilaisia, mikä tuo selvää etua muihin 3D-ohjelmistoihin nähden. 

Blender 2.9-versio on käytettävyydeltään sekä toiminnallisuuksiltaan erittäin toimiva ja kattava ohjelmisto, jolla voit toteuttaa 3D-grafiikkaa oikeastaan mihin tahansa ympäristöön ja projektiin.

Ohjelma tarjoaa kattavat mallinnustyökalut, laajat materiaali- ja teksturointimahdollisuudet, tehokkaat valaisuratkaisut (myös reaaliaikaisiin toteutuksiin), intuitiivisen animaatioiden toteuttamisen sekä useita erilaisia mahdollisuuksia renderöinnin osalta fotorealistisesta jäljestä aina piirrettyjen elokuvien karkkimaiseen piirrosjälkeen.

Blender 2.9 uusitun käyttöliittymän ansiosta ohjelman käyttäminen on soljuvaa ja nopea sisäistää, valikot toimivat loogisesti ja tekijän on helppo ymmärtää sekä havainnoida, mitä mistäkin kohdasta käyttöliittymää tapahtuu. Aiemmissa versiossa Blender oli tunnettu pikakomento-vetoisesta käyttöliittymästään; nämä samat komennot ovat edelleen käytettävissä, mutta niiden lisäksi ohjelmiston käyttäminen onnistuu myös hiiren ja valikoiden kautta erittäin sujuvasti.

Koska Blender on ilmainen ohjelmisto, on se monien pienten yritysten ratkaisu 3D:n toteuttamiseen. Tämän lisäksi se tarjoaa kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle mahdollisuuden toteuttaa 3D-sisältöja ja opiskella asiaa ilman kustannuksia. Ilmaisuus ei kuitenkaan heijastu Blenderilla toteutettujen 3D-sisältöjen laatuun, vaan päinvastoin ohjelmisto kilpailee suoraan kärkikastissa alan huipputason ohjelmistojen kanssa.

Mikäli sinulla on tarve toteuttaa 3D-grafiikkaa, animaatioita tai renderöintejä, tai mietit 3D:n  soveltamista projekteihisi, Blender-ohjelmisto on kustannustehokas ja järkevä tapa lähteä toteuttamaan näitä visiota eteenpäin. Tieturin tarjoama Blender-perusteet koulutus pureutuu kaikkiin Blender-ohjelmiston osa-alueisiin läpikäyden niistä tärkeimmät toiminnallisuudet sekä käyttömahdollisuudet. Tehokkain tapa ottaa Blender haltuun on osallistua koulutukseen ja avata mahdollisuudet erilaisten 3D-toteutusten tekemiselle. 

Tervetuloa mukaan 3D:n kiehtovaan maailmaan!

Tietoa kirjoittajasta:

Markku Hyttinen / Aniway Oy / 3D-grafiikka ja Unity-kouluttaja, Tieturi Oy

Asiasanat:

Grafiikka 3D