ChatGPT:n hyödyntäminen Linuxissa

Julkaistu 15.8.2023
Lukuaika noin 3 min

OpenAI:n kehittämä ChatGPT voi tarjota yllättävän hyvän apurin Linuxin komentorivityökalujen opiskeluun ja käyttöön. Vaikka man-sivut tarjoavat yksityiskohtaista dokumentaatiota Linux-käyttöjärjestelmän komentorivityökaluista, ChatGPT tarjoaa interaktiivisen ja luonnollisen kielipohjaisen avun asioiden selventämiseksi tai esimerkkien generoimiseksi asioiden ymmärtämisen helpottamiseksi. Se saattaa täydentää tai jopa korvata googlaamisen tiedon etsinnässä verkosta.

Yksi ChatGPT:n käytön etu on sen kohtalaisen käyttäjäystävällinen käyttöliittymä, jota voi käyttää myös suoraan Linux:n komentotulkeista. Tästä voi olla apua esimerkiksi tilanteissa, jossa käyttäjä ei oikein tiedä kovin tarkasti mitä komentoa hän haluaa käyttää jonkin asian tekemiseen. Sen sijaan, että navigoitaisiin pitkien man-sivujen läpi ja tulkittaisiin teknistä sanastoa, käyttäjät voivat yksinkertaisesti esittää kysymyksiä selkokielellä. Näin voidaan helpottaa tiedon löytämistä aloittelijoille mutta myös Linuxia pidempään käyttäneille uusin näkökulmin.

ChatGPT:n käyttäminen komentotulkista on hyvin yksinkertaista; siihen voi käyttää esimerkiksi python-kielellä tehtyä valmista ohjelmaa shell-gpt. Ohjelman käyttöön tarvitset api-avaimen, jonka voit luoda helposti ChatGPT-sivulta.

ChatGPT pystyy generoimaan staattisesta tiedosta dynaamisesti vastauksia kontekstin ymmärtämisen perusteella. Tietoa voi myös päivittää niin, että ChatGPT osaa ottaa sen huomioon. Vaikka dokumentaatio olisi vanhentunut tai puutteellinen, kykenee ChatGPT tarjoamaan asiaankuuluvia näkökulmia ja ehdotuksia varsin monipuolisesti. Se voi tarjota esimerkiksi selityksiä tai esimerkkejä komennoista, joita käyttäjä voi käyttää pyydetyn asian tekemiseksi. Myös ohjelmointikielien virhetulostuksiin voi hyödyntää ChatGPT:n apua; se kykenee antamaan kohtalaisen hyviä selityksiä ja ohjeita ohjelmointikielen virhetulostuksiin ja miten ongelman voisi ratkaista.

Oma kokemus ChatGPT mahdollisista hyödyistä oppimisen tukena on toistaiseksi ollut enemmän positiivinen kuin negatiivinen. Vuorovaikutteinen ja jopa keskustelevan kokemus voi motivoida oppimisessa aivan uudella tavalla, koska käyttäjät voivat esittää jatkokysymyksiä ja selventää epäselvyyksiä reaaliajassa. Tämä vuorovaikutteisuus edistää osallistavaa oppimisprosessia ja auttaa käyttäjiä syventämään ymmärrystään käsiteltävistä käsitteistä. Myös oman tietämyksen testaaminen on mahdollista ChatGTP:n avulla.

ChatGPT:llä on myös tiettyjä rajoituksia verrattuna Linuxin man-sivuihin. Man-sivut on kirjoitettu alan asiantuntijoiden toimesta ja ne tarjoavat yksityiskohtaista ja kattavaa tietoa. ChatGPT luottaa siihen tietoon, jolla se on koulutettu. Tämä tarkoittaa sitä, että mukana voi olla myös väärää informaatiota, jota ei ole huomattu. Kriittinen medialukutaito on siis tässäkin valttia – siksi ChatGPT:n vastauksia tulisikin käyttää viitteellisenä lähteenä eikä korvaamaan perusteellista dokumentaatiota, tässä tapauksessa Linuxin Man-sivustoja. Tämä mieltä on itseasiassa myös ChatGPT, kun asiasta kysyy siltä: vastauksessa se toteaa että ChatGPT:n vastauksia tulisi täydentää myös muilla luotettavilla tiedonlähteillä.

Kysyin ChatGTP:ltä onko sen antama tieto luotettavaa ja pitää aina paikkansa? Vastauksessaan se näyttikin ottavan tietynlaisen vastuuvapauden:

”Antamani tiedot perustuvat sille koulutusaineistolle, joka on käytettävissäni. Olen koulutettu valtavaan määrään tekstiä, joka kattaa laajan kirjon eri aihealueita. Kuitenkin, koska olen automaattinen koneoppimismalli, en voi taata tietojen täydellistä luotettavuutta tai aina täydellistä paikkansapitävyyttä.

On tärkeää huomata, että vaikka pyrin tarjoamaan tarkkoja ja hyödyllisiä vastauksia, en voi olla ajan tasalla kaikista tapahtumista tai muutoksista maailmassa. Lisäksi voi olla tilanteita, joissa tarvitaan tarkempaa tai erikoistuneempaa asiantuntemusta, jota en välttämättä pysty tarjoamaan.

Siksi on aina suositeltavaa tarkistaa ja vahvistaa tietoja eri lähteistä, kuten virallisista dokumentaatioista, asiantuntijoilta tai luotettavista julkaisuista. Käytä antamiani tietoja ja neuvoja harkiten ja kriittisesti arvioiden.”

Sinua saattaisi kiinnostaa

Tietoa kirjoittajasta:

Jani Koski

Jani Koski toimii konsulttina ja hänellä on yli 20 vuoden kokemus Linux-pohjaisista palvelinympäristöistä ja dataverkoista.

Asiasanat:

ChatGPT Tekoäly Linux