Kaikki liiketoiminta on IT:tä ja kaikki IT on liiketoimintaa

Julkaistu 12.3.2018
Lukuaika noin 2 min

Päädyin IT-alalle sattumusten kautta. Ensisijaiset koulutussuunnitelmat eivät tärpänneet ensimmäisellä yrittämällä, joten päätin hyödyntää välivuotta opiskelemalla tietokoneen käyttöä eli Wordiä ja Exceliä, kuten silloin ajattelin. Niinpä hain syksyllä 1994 Haaga-Helian tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan ajatuksenani opiskella parisen kuukautta ja keskittyä sitten uudelleen oikeustieteellisen pääsykokeisiin. 

Opinnot alkoivat tammikuussa 1995 ja pian huomasin, ettei koulutus vastannut lainkaan ennakkokäsitystäni vaan se olikin luovaa ongelmanratkaisua, loogista päättelykykyä ja liiketoiminnan kehittämistä tietotekniikan keinoin. Parin kuukauden jälkeen olikin aivan selvää, että tämä on minun juttuni ja siltä se tuntuu vieläkin. 


Loputtomat kehittymismahdollisuudet

IT-ala kehittyy koko ajan, joten myös henkilökohtainen kehitys on vääjäämätöntä. Tietotekniikka luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, joiden valjastaminen liiketoiminnan käyttöön on jatkuva prosessi. Joku viisas on sanonut, että nykyään kaikki liiketoiminta on IT:tä ja kaikki IT on liiketoimintaa. Olen tästä täysin samaa mieltä! IT:tä ei tehdä enää IT:n vuoksi vaan aidosti liiketoiminnan kehittämiseksi. 

Alan monipuolisuus mahdollistaa lukemattomat uramahdollisuudet lukemattomilla eri sektoreilla. Tarvitaan koodareita, arkkitehtejä, kouluttajia, datatieteilijöitä, palvelumuotoilijoita ja monia muita ammattilaisia, jotka työskentelevät niin myynnin, talouden, tuotannon kuin ylläpidonkin tehtävissä. Ala sopiikin hyvin monenlaisille ihmisille, joita kiinnostaa luova ongelmaratkaisu sekä erilaisten ihmisten kanssa työskentely. Myös hurtista huumorista on hyötyä.

Välillä kuulee puhuttavan, että IT-alan työt siirtyvät halpatyömaihin. Jonkin verran näin on käynytkin, mutten usko, että halpatyömaihin voidaan siirtää liiketoiminnan kehittämistä ja ymmärrystä siitä, miten tietotekniikan avulla voidaan parantaa tuottavuutta ja luoda uutta liiketoimintaa. Myös oman 20-vuotisen urani huippuhetkiä yhdistää se, että on saavutettu jotain, josta on ihan oikeasti hyötyä liiketoiminnassa.

Tietoa kirjoittajasta:

Laura Keränen, Data Consultant, Solita

Asiasanat:

IT-ala