Sattumien kautta IT-alan moniosaajaksi

Julkaistu 14.3.2018
Lukuaika noin 2 min

En tiennyt lukiossa yhtään, mitä haluaisin tehdä ”isona”.  Sain kuitenkin ammatinvalintatestien tuloksena opolta vahvan suosituksen lähteä lukemaan matematiikkaa, ja sen teinkin, kun en muuta keksinyt. Muutamia vuosia myöhemmin olin suuntaamassa vakuutusmatemaatikoksi, ja olin suorittanut yliopistolla jo lähes kaikki tarvittavat kurssit. Yliopistolla tutustuin ensimmäisen kerran myös tietokoneisiin ja aluksi pelkäsin tekeväni jotain väärin tai paljastavani osaamattomuuteni. Mutta rohkeus kasvoi, kun olin käynyt peruskursseja tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Opintojen loppupuolella alkoi tuntua siltä, ettei vakuutusmatemaatikon ura olekaan oma juttuni ja päätin vaihtaa pääaineeni tietojenkäsittelytieteeseen. 

Etsin kesätöitä vuonna 1997, kun takana oli vasta pari ohjelmoinnin kurssia eikä pääaineen vaihdos ollut vielä käynyt mielessäkään. Kävin haastatteluissa Nokialla, Teklalla ja Comptelissa, ja olisin päässyt töihin niihin kaikkiin, siihen aikaan kun kaikki vähänkin ohjelmointia osaavat saivat töitä. Valitsin työpaikaksi Comptelin, missä olinkin yli 13 vuotta erilaisissa rooleissa. Se oli hyvää aikaa oppimisen kannalta. 

IT ja digitalisaatio kasvavat koko ajan, joten IT-ala on taas kovassa kasvussa. Alan etu on ehdottomasti se, että se tarjoaa loputtomasti kehitysmahdollisuuksia ja työtehtävät muuttuvat myös alan kehityksen myötä. Itse olen toiminut ohjelmoijana, laatuinsinöörinä, esimiehenä, hankintapäällikkönä, projektipäällikkönä ja konsulttina. Ja tehnyt niiden ohessa mm. testausta ja teknistä dokumentaatiota, laatinut sopimuksia, miettinyt yrityksen strategiaa ja järjestänyt bileitä. Etenkin pk-yrityksissä pääsee tekemään asioita erittäin laaja-alaisesti ja isommissa yrityksissä taas voi keskittyä erikoistumaan hyvinkin kapea-alaisiin osaamisaloihin. 


Kommunikaatiotaitojen tärkeys kasvaa

Erilaisista tehtävistä riippumatta alalla on etua, jos on analyyttinen, kiinnostunut tekniikasta ja pystyy sopeutumaan muutoksiin. Nykyaikana tarvitaan myös hyviä kommunikointi- ja tiimitaitoja, sillä asioita tehdään paljon tiimeinä tai yhdessä asiakkaan kanssa. Mielestäni naisten vahvuus IT-alalla on tunneäly, kommunikointitaidot ja psykologinen silmä. Niitä kaikkia tarvitaan, kun toimitaan yhdessä ja motivoidaan tiimiläisiä tekemään töitä yhteisen päämäärän eteen. 

Sujuva tiimityö ja yhteisen päämäärän saavuttaminen ovat mielestäni parasta IT-alalla. Hienoiksi hetkiksi urallani koen tilanteet, kun on pitkällisen työn jälkeen saatu sopimus tehtyä tai projekti menestyksekkäästi päätökseen. Mieleen ovat jääneet myös tilanteet, kun epämotivoitunut ja firmasta lähtöä harkitseva henkilö saadaankin motivoitumaan ja jäämään muuttamalla työtehtäviä tai tekemällä muita muutoksia. 

Eniten muistan kuitenkin niitä ihania ihmisiä ja kivoja tiimejä, joiden kanssa olen saanut ja saan tehdä töitä. Onnistumiset tuntuvat hienommilta, kun ne voi jakaa muiden kanssa. Ja vaikeina päivinä on hyvä, kun samassa veneessä on muitakin ihmisiä.

Tietoa kirjoittajasta:

Liisa Paasiala, Senior Project Manager, Team Leader, Visma Consulting

Asiasanat:

IT-ala Koodaus Teknologiakehitys Ohjelmointi Digitalisaatio Digitaalinen