Microsoft Office

Excelin käteviä näppäinkomentoja

Jorma Järvinen

Excelissä on paljon käteviä näppäinkomentoja, joita käyttämällä saa asiat joskus tehtyä nopeammin kuin hiirellä. Tämä on tietysti tapa- ja tottumuskysymys, käytätkö enimmäkseen hiirtä, näppäimistöä vai kumpaakin sulassa sovussa. Kannattaa kokeilla seuraavia näppäinkomentoja.

Tee ensin itsellesi muutaman solun taulukko, jossa on jotain tietoja. Valitse solualue, esimerkiksi 4 x 4 solua (tai 3 x 5 tai joku vastaava), kirjoita jokin tieto ja hyväksy painamalla Ctrl + Enter. Kirjoittamasi tieto hyväksytään jokaiseen valitsemaasi soluun. Tämä on nopea tapa tehdä pieni testitaulukko, tosin samalla tiedolla.

näppäinkomentoja 1

Napsauta sitten jotain yhtä solua taulukossa ja valitse koko taulukko painamalla joko Ctrl + A tai Ctrl + Shift + * (asteriski ä:n vieressä tai numeronäppäimistöllä).

näppäinkomentoja 2

Näppäinyhdistelmä valitsee koko alueen. Tässä näppäinyhdistelmällä ei ole eroa, mutta jos sinulla on Excel-taulukko (table), silloin Ctrl + A valitsee vain tietoalueen.

näppäinkomentoja 3

Paina tavallisessa taulukossa Ctrl + A uudestaan, jolloin seuraavaksi valitaan koko laskentataulukko (Sheet). Excel-taulukossa valitaan tietoalueen lisäksi taulukon muut osat ja kolmas Ctrl + A valitsee koko laskentataulukon (Sheetin).

Oli alueesi kumpi hyvänsä, valittuasi alueen paina Ctrl + piste useamman kerran. Huomaat, että siirrät alueen aktiivisen solun valintaa myötäpäivään nurkasta nurkkaan.

Lisää taulukkoosi kaava, vaikka kahden vierekkäisen solun yhteenlasku.

näppäinkomentoja 4

Valitse kaavan alapuolella oleva solu (kuvassa C2) ja paina Ctrl + D, joka kopioi yläpuolella olevan solun tiedon alas (down), tässä kaava, mutta se voi olla myös teksti- tai lukusolu.

näppäinkomentoja 5

Napsauta kaavan oikealla puolella olevaa solua (kuvassa D1) ja paina Ctrl + R, joka kopioi vasemmalla olevan solun tiedon oikealla (right). Huomaa, että kaavan soluviittaukset muuttuvat vastaavasti.

Valitse taas solu kaavan alapuolelta (kuvassa C3). Paina Ctrl + ” (lainausmerkki Shift + 2) ja hyväksy Enterillä. Kopioit yläpuolella olevan kaavan arvon (value) alapuolelle.

Jos haluat kopioida kaavan sellaisenaan, ilman, että viittaukset muuttuvat, paina kaavan alapuolella olevassa solussa (kuvassa C2) Ctrl + ’ (heittomerkki ä:n oikealla puolella) ja hyväksy Enterillä. Silloin solussa C1 oleva kaava =A1+A2 kopioituu soluun C2 samanlaisena eli =A1+A2.

Katso Excel-koulutuksemme:

Tietoa kirjoittajasta:
Jorma Järvinen
Asiasanat: Excel