Itsensä johtaminen työelämässä – mikä minusta tulee isona?

Julkaistu 14.11.2022
Lukuaika noin 2 min

Noin vuosi sitten aloin miettiä omaa työtäni ja sen merkitystä ja etenkin sitä mitä työni merkitsee minulle. En oikein enää saanut mitään uutta pontta omaan työhöni. Tuntui, että puurran päivästä toiseen samojen asioiden kanssa ja kaikki kiinnostus, into sekä työn merkitys alkaa kadota. Olenko oman roolini vanki? Niinpä kehityskeskustelussa otin härkää sarvista kiinni ja juttelin esihenkilölleni asiasta.

Mitä on itsensä johtaminen?

Oman itsensä johtaminen on entistä tärkeämpää nykyisessä työelämässä. Itsensä johtaminen ei ole helppoa eikä itsestäänselvyys. Itsensä johtaminen on sitä, että tuntee itsensä. Pitää osata reflektoida itseään ja kuunnella itseään, mietiskellä välillä asioita eri näkökulmista ja jopa laatikon ulkopuolelta.

Itsensä johtaminen vaatii itsensä tuntemista.

Stressi ja työuupumus ovat mahdollisesti tuloksena, jos itsestään ei pidä huolta. Olen muutama vuosi sitten kirjoittanut Oma ajanhallinta -blogin, joten en syvenny tähän asiaan sen enempää tässä, vaan keskityn nyt muutokseen omalla urapolullani ja sitä kautta itsensä johtamiseen.

Uuden äärellä

Meni kuitenkin jonkun aikaa, kunnes meille aukesi sisäiseen hakuun markkinointiosastolla sisällöntuottajan paikka ja vaikka tämä ei ollut loogisin polku urallani eteenpäin, päätin kuitenkin hakea paikkaa. Sisällöntuottajan rooli poikkeaa entisestä työstäni melkoisesti. Olen toiminut valmennusvastaavan roolissa Tieturilla jo vuodesta 2007 lähtien ja kuten jo kertaalleen mainittu, tämä rooli alkaa olla jo liiankin tuttu. Esihenkilöni oli kuitenkin innoissaan hakemuksestani ja päätti antaa minulle mahdollisuuden.

Olen nyt oppisopimuksella täysin uutta työtä oppimassa ja aivan innoissani tästä mahdollisuudesta. Teen samalla vielä valmennusvastaavan työtä ja perehdytän uutta kollegaani valmennusvastaavan rooliin.

Uudessa roolissa monien asioiden yhteensovittaminen voi tuottaa haasteita.

Tässä kohtaa tulee itsensä johtaminen tärkeään rooliin: kuinka selviän uuden asian opiskelusta, kollegani perehdytyksestä ja vielä osittain vanhassa valmennusvastaavan työssä? Olen nyt päättäväisesti laittanut kalenteriin merkintöjä ja yritän pitää niistä kiinni. Ympyrä alkaa sulkeutua ja palaan oman ajanhallintaan siis jälleen kerran, että asiat pysyvät jossain järjestyksessä. Ajanhallinnan lisäksi, se vaatii myös paljon itsekuria, ettei säntäile asiasta toiseen vaan pysyttelen siinä roolissa, joka hattu on milloinkin päässä.

Itsensä johtamisesta on netti pullollaan erilaisia artikkeleita ja koulutuksia sekä erilaisia näkökantoja mistä ja miten itseään kannattaa kuunnella ja tarkkailla.

Uutta oppia itsensä johtamiseen

Tietoa kirjoittajasta:

Kati Rissanen
Sisällöntuotannon asiantuntija

Kirjoittaja Kati arvostaa yhdenvertaisuutta niin digitaalisessa ympäristössä kuin muutenkin kaikkialla.

Asiasanat:

Itsensä johtaminen Ajanhallinta