Julkaisujärjestelmät (CMS)

Luo, hallinnoi ja muokkaa verkkosivustoasi helposti.
Katso koulutukset

Julkaisujärjestelmä, sisällönhallintajärjestelmä tai CMS on ohjelmisto, joka auttaa käyttäjiä luomaan, hallinnoimaan ja muokkaamaan verkkosivuston sisältöä ilman teknistä osaamista. Toisin sanoen CMS:n avulla voit rakentaa verkkosivuston ilman, että sinun tarvitsee kirjoittaa koodia lainkaan. 

Sen sijaan, että rakentaisit oman järjestelmän verkkosivujen luomista, kuvien tallentamista ja muita toimintoja varten, julkaisujärjestelmä hoitaa kaikki nämä perusinfrastruktuuriin liittyvät asiat puolestasi, jotta voit keskittyä verkkosivuston enemmän eteenpäin suuntautuviin osiin. 

Verkkosivujen lisäksi julkaisujärjestelmiä löytyy myös muihin toimintoihin, kuten asiakirjojen hallintaan. 

Ovatko yrityksesi sisällönhallinta- tai julkaisujärjestelmät vastuullasi? Kursseiltamme saat tarpeisiisi sopivan osaamisen! 

Mitkä ovat esimerkkejä suosituista julkaisujärjestelmistä?

WordPress on paras esimerkki suositusta julkaisujärjestelmästä. Vaikka varmasti on olemassa muitakin julkaisujärjestelmiä, WordPressillä on yli 65,1 prosentin markkinaosuus sivustoista, joilla on tunnettu julkaisujärjestelmä käytössään. 

Tässä yhteydessä WordPressillä tarkoitetaan WordPress.org-sivustoa, ei WordPress.comia. WordPress.org on verkkosivusto, josta saa avoimen lähdekoodin WordPress-julkaisujärjestelmän. 

WordPressin lisäksi muita suosittuja julkaisujärjestelmiä ovat mm: 

  • Joomla 
  • Drupal 
  • Magento (verkkokauppoja varten) 
  • Squarespace 
  • Wix 

On myös paljon muita vähemmän tunnettuja julkaisujärjestelmiä, jotka on suunnattu esimerkiksi tietyille aloille tai suurille yrityksille. 

Millaisia verkkosivustoja voit rakentaa näillä julkaisujärjestelmillä?

Useimmat julkaisujärjestelmät ovat nykyään melko joustavia. Vaikka joissakin järjestelmissä keskitytään tiettyyn käyttötarkoitukseen, useimpia suosittuja julkaisujärjestelmiä voidaan käyttää periaatteessa minkä tahansa verkkosivuston luomiseen. 

Voit käyttää WordPressiä esimerkiksi: 

  • Staattisiin verkkosivustoihin 
  • Blogeihin 
  • Verkkokauppoihin (WooCommerce) 
  • Foorumeihin 
  • Sosiaalisiin verkostoihin 
  • Verkkokursseihin 
  • Jäsensivustoihin 

Mikä on paras CMS-alusta?

Tämä on vähän kuin kysyisi, mikä on paras jäätelömaku. 

Toki kaikilla on oma vastauksensa, mutta on vaikea keksiä järkeviä perusteluja sille, että yksi julkaisujärjestelmä olisi paras kaikissa tilanteissa. 

Kuitenkin tilastoista on selvää, että WordPressillä on jokin syy sille, että sen osuus julkaisujärjestelmien markkinoista on niin hallitseva: 

se tarjoaa useimmille verkkosivustotyypeille käyttäjäystävällisimmän ja joustavimman ratkaisun. Se ei ole aina paras vaihtoehto, mutta useimmiten on. 

Miksi käyttää CMS:ää?

CMS:n vaikuttaa monella tavoin perustamisprosessiin, tiimin tuottavuuteen ja näkyvyyteen verkossa. 

1. Koodausosaamista ei tarvita 

Mahdollistamalla muiden kuin kehittäjien ja muiden käyttäjien rakentaa verkkosivustoja ilman koodausta CMS-järjestelmät ovat auttaneet mullistamaan verkkosuunnittelun. Menneet ovat ne ajat, jolloin luotit verkkokehittäjiin ja suunnittelijoihin yrityksesi verkkoläsnäolon luomisessa. 

Voit luoda ja hallita sisältöä, mukauttaa sivustosi ulkoasua ja asentaa laajennuksia, joilla voit lisätä sivustoosi toimintoja – kaikki tämä ilman koodausta. Näin ollen käyttäjät, joilla on rajallisesti teknistä osaamista tai aikaa, voivat silti rakentaa yritykselleen tehokkaan verkkosivuston. 

2. Helppo yhteistyö 

Useat käyttäjät voivat käyttää ja työskennellä CMS:n taustapuolella samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa, että minä tahansa päivänä markkinoijasi voivat tuottaa sisältöä, IT-ammattilaisesi toteuttaa tietoturvaprotokollia ja kehittäjiesi lisätä mukautettua koodia teemaan. Itse asiassa he kaikki voivat työskennellä saman aloitussivun parissa. Lyhyesti sanottuna CMS voi auttaa parantamaan työnkulkuja ja tuottavuutta koko tiimissäsi. 

3. Käyttäjäroolit ja käyttöoikeudet 

CMS:n avulla voit tehdä yhteistyötä mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti sisäänrakennettujen (ja usein muokattavien) käyttäjäroolien ja -oikeuksien ansiosta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sisällön kirjoittajilla voi olla kaikki tarvittavat oikeudet sisällön kirjoittamiseen, julkaisemiseen ja hallintaan – mutta he eivät voi poistaa liitännäisiä tai muutoin merkittävästi muuttaa sivuston toiminnallisuutta.  

Ilman CMS:ää sinun täytyisi koodata melko monimutkaisia ehtoja ja tarkistuksia luodaksesi käyttäjärooleja ja -oikeuksia. 

4. SEO-ominaisuudet ja laajennukset 

CMS-alustat tarjoavat sisäänrakennettuja ominaisuuksia sekä lisäosia, joiden avulla voit optimoida sivustosi hakukoneita varten. Sisäänrakennettujen tai kolmannen osapuolen työkalujen avulla voit: 

  • Mukauttaa sivun otsikoita ja metakuvauksia 
  • Valita SEO-ystävällisiä URL-rakenteita 
  • Luoda ja käyttää XML-sitemappeja 
  • Lisätä kuvien alt-tekstejä 
  • Luoda 301 uudelleenohjauksia 
  • Optimoida sivujen latausaikoja 

Näiden parhaiden käytäntöjen toteuttaminen parantaa mahdollisuuksiasi sijoittua Googleen ja muihin tärkeimpiin hakukoneisiin. 

Tieturin julkaisujärjestelmäkoulutukset

Avoimesta tarjonnastamme löydät koulutuksen WordPress-, Drupal- ja Sharepoint-alustoihin. Kysy tarvittaessa myös Joomla, Wix tai muuhun alustaan liittyvää koulutusta – toteutamme sen sinulle asiakaskohtaisena! 

Ajankohtaista luettavaa

Katso webinaarit