Projektityö paremmaksi – 5 vinkkiä

Julkaistu 27.9.2018
Lukuaika noin 2 min

Hyvä projektityö tuo onnistuneen projektin. Onnistuneet projektit edellyttävät monipuolista osaamista, loistavia vuorovaikutustaitoja ja riittävät resurssit. Vaikka projektit poikkeavatkin toisistaan, voidaan niiden sujuvuutta parantaa niin, että projektityö toteutetaan hyvin – selkeillä toimintamalleilla, jotka sopivat projektiin kuin projektiin. 

1. Kirkasta visio ja projektityö saa tavoitteensa

Projekti voi olla askel kauempana häämöttävän unelman toteuttamiseksi. Ennen projektia kannattaa arvioida, onko tavoite realistinen vai epärealistinen, kaukana häämöttävä haave. Eli on syytä pohtia huolella, mitä juuri tällä projektilla ja näillä resursseilla halutaan ja voidaan saavuttaa.

2. Laadi business case

Laadi projektillesi vankka pohja täsmentämällä taustat ja tavoitteet, analysoimalla vaihtoehtoja, tunnistamalla hyödyt ja riskit sekä tekemällä kustannus- ja aikataululaskelmia. Business case eli liiketoimintaperusteet voivat myös muuttua projektin aikana. On hyvä kysyä seuraavat kysymykset: Onko tästä projektiksi? Kannattaako tätä projektia jatkaa?

3. Tee ositus

Pilko projektisi lopputuotos pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Osittaminen paljastaa ”piileviä” tehtäviä ja tarkentaa aikataulua, kustannuksia sekä vastuita. Ositusvaiheen kysymys onkin: Mitä kaikkea on tehtävä, ennen kuin projekti on saavuttanut tavoitteensa?

4. Hallitse riskejä, jotta projektityö ei kohtaa yllätyksiä

Projektin riskejä ei voi kopioida aikaisemmista projekteista tai unohtaa suunnitteluvaiheen jälkeen. Tunnista riskit, arvioi niiden vaikutusta projektiisi ja suunnittele tarvittavia vastatoimenpiteitä riskien poistamiseksi tai vaikutuksen pienentämiseksi ja toteuta ne. Pidä kaikki projektin osapuolet tietoisina riskeistä ja niiden muuttumisesta.

5. Valitse toimiva tiimi

Valitse projektiisi osaajat, joilla on parhaat taidot ja asenne tavoitteiden toteuttamiseksi. Muista, että erilaisuus on usein vahvuus. Parhaaseen tulokseen päästään, kun johdat esimerkilläsi. 

Katso, miten asiakkaamme on hyötynyt projektikoulutuksesta.

Projektityö on tärkeä taito ja Tieturi tarjoaa runsaasti projektikoulutuksia niin projektihallintaan kuin projekteissa työskentelyynkin. Alla muutamia koulutuksiamme:

PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.

Tietoa kirjoittajasta:

Liisa Torkkeli

Liisa Torkkeli on itsenäinen palvelunhallinnan konsultti ja valmentaja. Hän kouluttaa projektinhallintaan liittyviä erilaisia kurssikokonaisuuksia, ja on myös sertifioitu PRINCE2-projektimenetelmän ja ITIL-viitekehyksen kouluttaja. Konsultointitehtävät kattavat palvelunhallinnan eri osa-alueet kuten palvelut, prosessit ja service desk -toiminnon. Kaikilta koulutus- ja konsultointialueilta on myös laaja käytännön kokemus.

Asiasanat:

Projektipäällikkö Tiimityö Projektijohtaminen